Els veïns seran acusació popular del cas de l’hotel del Palau

  • Ho va acceptar la jutge que instrueix el cas · Els advocats dels veïns podran participar en les declaracions testificals des de dilluns

VilaWeb
Redacció
26.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació de Veïns i Veïnes de Casc Antic i l’Associació Veïns en defensa de la Barcelona Vella podran participar com a acusació popular en les declaracions testificals que continuaran dilluns pel cas de l’hotel del Palau de la Música. Així ho va decidir dimecres passat la jutge que instrueix el cas, que va demanar a les associacions una fiança de mil euros que van fer efectiva ahir.

El passat dimarts 22 de juny, l’Associació de Veïns i Veïnes de Casc Antic i l’Associació Veïns en defensa de la Barcelona Vella, es van personar com acusació popular a la causa oberta pels fets del cas de l’Hotel del Palau de la Música. Aquestes dues assocacions van denunciar l’operació urbanística de l’hotel al Servei especial de Declites urbanístics de la Fiscalia provincial de Barcelona.

Dimecres 23 de juny la jutgessa va acceptar la personació imposant una fiança de mil euros per fer-la efectiva. La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i altres entitats socials van decidir engegar una col·lecta popular gràcies a la qual aquest divendres han pogut ingressar la fiança al jutjat d’instrucció número 10. Ara els advocats representants de les associacions veïnals podran participar dilluns vinent en les declaracions dels testimonis Eugeni Giralt Balletbó, Joan Llinares, Josep Lluis Núñez i Navarro i la ex regidora de Ciutat Vella, Itziar González.

Operació urbanística ‘contrària a la legalitat vigent’

Per les associacions veïnals, la implantació d’un hotel de luxe vulnerava l’interès públic i dels veïns de Ciutat Vella, barri ‘greument afectat per una operació urbanística manifestament contrària a la legalitat vigent’, denuncien. A més, asseguren que la implantació d’un hotel de luxe en un sòl qualificat pel pla General Metropolità com equipament docent de nova creació en els edificis del carrer Sant Pere Més Alt de Barcelona ‘ha estat motiu de gran preocupació social en el barri’. Les entitats veïnals van recollir fins a 3.500 signatures de veïns que van ser lliurades a l’Ajuntament de Barcelona el 21 de gener del 2009.

A partir d’aquí les associacions van iniciar actuacions urbanístiques tant contra l’aprovació inicial de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) com contra el Pla de Millora Urbana que ho desenvolupa (PMU). Paral·lelament, han iniciat un procés contra el dictamen de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat amb la petició que es protegeixin únicament les façanes dels edificis 13b-15 del carrer Sant Pere Més Alt. El procés es troba ara en fase jurisdiccional.

Garantir el control democràtic

L’objectiu de tot aquest procés és, segons assenyalen les entitats, ‘garantir el control democràtic’ i ‘vertllar per assegurar-nos que la investigació arriba fins al final i es depuren totes les responsabilitats’. En aquest sentit, celebren que ‘el que portem anys denunciant finalment arribi ara als jutjats’.

Per altra banda, destaquen la diferència de fiances imposades al moviment veïnal segons el jutjat. En el cas del Palau de la Música la fiança va ser de sis mil euros, mentre que en el cas de l’Hotel ha estat de mil. Finalment, l’acusació popular queda garantida ‘gràcies a l’aportació voluntària de desenes de ciutadans i ciutadanes que han fet contribucions a través de la campanya de bons d’ajut’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any