CiU demana que s’anul·li la comissió parlamentària sobre el cas Millet

  • L'ex-tinent batlle de Barcelona Xavier Casas defensa al jutjat la legalitat del conveni de l'hotel del Palau

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.06.2010 - 14:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU vol que s’anul·li la comissió d’investigació parlamentària sobre el suposat finançament irregular de CDC amb fons del Palau perquè considera que és un caos, que és inoperant i que no s’ajusta al pla de treball fixat de bon començament. Així ho ha demanat el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, a la mesa i a la junta de portaveus. D’una altra banda, el president del Parlament, Ernest Benach, provarà d’arribar a un acord amb els partits sobre on i com haurà de comparèixer el conseller Antoni Castells.

Més declaracions de testimonis avui al jutjat

L’ex-tinent-batlle de l’Ajuntament de Barcelona Xavier Casas, al gerent d’Urbanisme, Ramon Massaguer, i a l’advocat de la Generalitat, Joan Morera, han declarat avui en qualitat de testimonis a la jutgessa del cas de l’hotel del Palau de la Música. Casas ha defensat la legalitat del conveni signat entre la Generalitat, l’Ajuntament i el Palau de la Música el 24 d’octubre del 2006 i ha assegurat que el projecte era bo per la ciutat, per la institució i per al país.

Les declaracions de Massaguer i Casas

La jutgessa ha citat a declarar Massaguer perquè segons la interlocutòria (pdf) en què s’exposen les raons per a empresonar Fèlix Millet i Jordi Montullt, Massaguer va comunicar-se unes quantes vegades amb la direcció del Palau, entre 2006 i 2009, sobre les operacions administratives i urbanístiques necessàries per a modificar la qualificació urbanística dels terrenys i per a poder tirar endavant l’hotel projectat.

Xavier Casas, actualment president de GISA, l’empresa de la Generalitat de Gestió d’Infrastructures i Ferrocarrils, no és esmentat en la interlocutòria, però la querella (pdf) el fiscal, que va motivar l’actuació judicial, assegura que el 2006 ell va signar, en nom de l’ajuntament, el conveni administratiu de permuta de qualificacions dels terrenys. Aquest conveni fou signat també pel conseller Castells i segons el fiscal aquest document va facilitar la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que feia efectiva la requalificació.

Castells admet errors i demana comparèixer al parlament

El conseller Castells va declarar ahir al jutjat en relació amb la signatura d’aquest conveni i amb la possible pèrdua patrimonial de la Generalitat que podia implicar. En la declaració Castells va dir que ignorava els detalls dels tràmits administratius del conveni, que eren responsabilitat de la directora general de Patrimoni, Immaculada Turu, que també va declarar ahir després d’ell.

Segons fonts jurídiques, tots dos van negar pressions de Millet o de Montull per a tirar endavant el projecte, però Turu va dir que el 2008 ja sabien que, l’hotel, no el promouria directament el Palau, sinó Olivia Hotels, circumstància que, segons Turu, no van comunicar a l’ajuntament.

Ara, preguntada per la defensa, Turu va explicar que el canvi de titularitat no havia d’afectar la compensació que havia de rebre la Generalitat. També Castells ho havia dit: ‘Era impossible que hi hagués una pèrdua patrimonial de la Generalitat.’ Tot i sentir-se ‘enganyat i indignat, com tota la societat’  amb Millet, va dir que ara es podia criticar l’operació, que efectivament s’havien comès errors, però que en aquell moment tothom creia que Millet actuava de bona fe.
Castells va explicar que ell s’havia limitat a signar el conveni amb Millet, que el conveni no era sinó un acord d’intencions que s’havia de desenvolupar més endavant, cosa que no el concernia, ans pertocava a Turu, i es va desentendre del fet que la tramitació urbanística de la construcció de l’hotel impliqués la descatalogació de tres finques annexes al Palau de la Generalitat, protegides com a bé d’interès cultural.
El conseller va demanar ahir de comparèixer al parlament per donar explicacions: ‘He donat la cara sempre, però abans havia de venir aquí.’

Valderrama reclama 2,4 milions d’euros en cas que no es construeixi l’hotel

Valderrama reclama 2,4 milions d’euros en cas que no es construeixi l’hotel
Coincidint amb les diligències del jutjat, ahir hi hagué a la comissió del parlament sobre el cas Palau una de les compareixences més esperades: la del propietari d’Olivia Hotels, Manuel Valderrama. Divendres es va saber, encara que l’ajuntament negués tenir aquesta informació, que Olivia Hotels pagava l’IBI de les finques on s’havia d’aixecar l’hotel des del 2008, car les havia comprades a la Fundació del Palau el 2007.
Valderrama va negar que hagués pagat comissions a Fèlix Millet i a Jordi Montull perquè parlamentessin amb la Generalitat sobre el projecte de l’hotel; va declarar-se disposat a indemnitzar l’administració per l’intercanvi de qualificacions acordat per conveni entre Castells i Casas, sempre que es construís l’hotel; de totes maneres va precisar que s’havia de comprovar la quantitat exacta del rescabalament, que segons la Generalitat és de 5,6 milions. També va reclamar que li tornessin els 2,4 milions d’euros que, segons ell, ja ha invertit en els terrenys, especialment en obres de manteniment.
Segons Valderrama, la Generalitat no li va demanar cap mena d’aval per al projecte fins fa un mes i mig, quan li va reclamar la indemnització, però sense concretar-ne la quantitat; que el primer contacte que havia tingut amb la directora general de Patrimoni, Immaculada Turu, havia estat a final de setembre, i tampoc llavors no havien parlat d’avals.
Això sí, va dir que en una reunió del Patronat del Palau, de final del 2007, en què hi havia representants de l’ajuntament, de la Generalitat i de l’estat, s’havia comunicat l’entrada d’Olivia Hotels en el projecte en qualitat de responsable de ‘la construcció i de l’ampliació del nou col·legi i de l’hotel’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any