L’independentisme que creix dins el PSC

  • Montserrat Gibert, ex-batllessa de Sant Boi, es declara independentista

VilaWeb
Redacció
23.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’independentisme creix, també dins el PSC. Enquestes com la del Periódico de dissabte revelen que un 35% dels votants socialistes és partidari de la independència (dades en pdf). A poc a poc militants d’aquest partit es declaren obertament independentistes. El darrer a fer-ho, Montserrat Gibert, ex-batllessa de Sant Boi (1997-2007), raona en aquesta entrevista en vídeo com ha passat de creure en una Espanya federal a no veure-hi sortida.

El seu canvi d’opinió és molt recent: ha estat aquest darrer any que ha arribat a la conclusió que el federalisme no mena enlloc. Montserrat Gibert  afirma, com a socialista, que serien els treballadors els qui hi sortirien guanyant, en un estat propi, i declara que a partir d’ara treballarà per aconseguir que el referèndum sobre la independència sigui oficial i convocat pel parlament català. Si l’estat no hi dóna el vist-i-plau, opta per la convocatòria unilateral del referèndum pel parlament català.

Gibert no és pas l’únic cas: darrerament votants clàssics del PSC, catalans d’origen espanyol que habiten a l’àrea metropolitana, afirmen, en castellà, les raons del seu independentisme (vídeo) durant les consultes independentistes. Joan Blanch, ex-batlle del PSC a Badalona, ja es va declarar del tot favorable a la independència fa unes quantes setmanes (vídeo), i fa pocs dies el catedràtic Ferran Requejo deia que els federalistes són ‘il·lusos, ximples útils al nacionalisme espanyol’. I ho deia ell, que n’havia estat un dels màxims impulsors. Requejo, referència fins fa poc del socialisme federal, deia que votaria sí en un referèndum sobre la independència (vídeo). Tots se sumen a les tesis de Jaume Sobrequés, militant històric del PSC, que ja fa anys que postula la independència (vídeo).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any