Participació del 14% en la tanda més desigual de les consultes sobiranistes

  • Mataró, la ciutat més gran, marca un 23,7% de participació · Cornellà frega el 20% de vots negatius

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns 60.600 ciutadans han votat en aquesta onada de consultes, la més desigual de totes, que s’han fet a 47 municipis. Això representa un 13,92% del cens, el percentatge més baix de totes les onades. El portaveu de la Coordinadora, Uriel Bertran, ha dit que el resultat, tot i ser baix, és ‘satisfactori’, car s’ha entrat a l’àrea metrolpolitana, ‘que semblava impenetrable’ per al debat sobre la independència. Mataró, la ciutat més gran que ha votat avui, ha arribat al 23,7% (vegeu-hi l’ambient en aquest vídeo). A Cornellà, la primera ciutat que ha mobilitzat el no, s’ha arribat al 10,61% i s’ha assolit el rècord de vots negatius: un 19,6%.

Les votacions han transcorregut amb normalitat, amb només un incident a Mataró, de caràcter feixista, quan dos falangistes han assaltat un col·legi electoral, sense cap dany personal.

Remarcant que ja un 20% de la població s’ha pronunciat sobre la independència de Catalunya, Bertran ha reclamat als partits polítics que deixin que tot el país voti en un referèndum nacional. ‘L’únic que demanem és que ens deixin votar, que no posin  les ideologies unionistes per davant de la democràcia, que no primin els interessos partidistes a la democràcia i que no facin prevaldre els interessos governamentals a la democràcia’, ha dit. En la mateixa línia s’ha expressat Joan Manuel Ximenis, impulsor de la consulta d’Arenys de Munt.

Bertran ha considerat que és el poble qui està expressant el que vol, i les seves decisions ‘són molt més madures que l’opinió parcial que pugui tenir un o altre partit’. La Coordinadora també ha destacat que fins i tot el número de vots registrats al Baix Llobregat és superior al suport electoral que tenen CiU i ERC a la zona, el que significa que aquesta iniciativa arriba a les ‘capes socials on alguns pensaven que no arribarien’.

El portaveu de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, ha dit que la lluita per la independència de Catalunya és ‘imparable’ perquè ‘forma part de la nostra voluntat’. Fàbrega ha afegit que aquest ‘sentiment’ per a l’emancipació de Catalunya topa amb la ‘falsa democràcia espanyola, que no vol reconèixer el dret de la independència’. Fàbrega també ha dit que la lluita per la independència ‘val la pena ara més que mai perquè Catalunya està en una situació de crisi econòmica a la qual s’ha vist abocada per culpa de l’estat.’

Mataró estira el 20-J, centrat en l’àrea metropolitana

Mataró ha estirat la participació, car essent la ciutat més gran ha superat el 20% i ha estat la ciutat de més de seixanta mil habitants amb més participació. Una vegada més, la consulta coordinada pel jurista Alfons López Tena ha marcat la diferència. López Tena ha expressat la seva satisfacció pels resultats i ha agraït la mobilització de la ciutadania. ‘La participació ha superat la de Sabadell, Lleida, Reus i Girona, les quatre ciutats  més grans que han votat fins ara’, ha dit.

Pels la Coordinadora, la gran victòria d’aquesta onada ha estat ‘trencar el tòpic del cinturó roig i portar la consulta a l’àrea metropolitana’. L’índex de participació ha estat més alt a Cornellà de Llobregat, amb un 10,29% dels veïns convocats, la primera ciutat on s’hi ha fet campanya pel no. De fet, el no ha obtingut més del 19% dels vots, la xifra més alta fins ara.

Els informatius de VilaWeb

VilaWeb TV ha ofert aquesta setmana reportatges informatius sobre aquesta quarta tanda de consultes. En un d’aquests hem parlat amb Ferran Requejo, catedràtic de ciència política de la Universitat Pompeu Fabra i defensor de les tesis federalistes fins fa poc. Però, d’un quan temps ençà, Requejo ha virat cap a posicions independentistes i fa una lúcida anàlisi del futur d’aquesta opció política (vídeo).

Les pròximes consultes populars

Després del 20-J, la Coordinadora no preveu cap altra gran tanda de consultes, tot i que s’han mostrat favorables a què aquesta tardor, ciutats com Rubí, Tarragona o Terrassa facin les seves consultes, encara que sigui per separat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any