Participació del 14% al 20-J, la més baixa de totes les onades

  • Mataró, la ciutat més gran, marca un 23,7% de participació · Cornellà frega el 20% de vots negatius

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.06.2010 - 21:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns 68.600 ciutadans han votat en aquesta onada de consultes, que s’han fet a 47 municipis, segons la Coordinadora i Decidim.cat. Això representa un 14% del cens, el percentatge més baix de totes les onades. El 13-D va registrar una participació del 30%; el 28-F un 21,5, i el 25-A un 17%. El portaveu de la Coordinadora, Uriel Bertran, ha dit que el resultat, tot i ser baix, és ‘satisfactori’, car s’ha entrat a l’àrea metrolpolitana, ‘que semblava impenetrable’ per al debat sobre la independència. Mataró, la ciutat més gran que ha votat avui, ha arribat al 23,7% (vegeu-hi l’ambient en aquest vídeo). A Cornellà, la primera ciutat que ha mobilitzat el no, s’ha arribat al 10,61% i s’ha assolit el rècord de vots negatius: un 19,6%.

Les votacions han transcorregut amb normalitat, amb només un incidenta Mataró, de caràcter feixista, quan dos falangistes han assaltat un col·legi electoral, sense cap dany personal.

Mataró estira el 20-J, centrat en l’àrea metropolitana

Els regidors de Mataró i membres del Decidim.cat Joan Mora (CiU) i Francesc Teixidó (ERC) han destacat la gran participació a la capital del Maresme. Tots dos han posat l’accent al fet que moltes poblacions del cinturó metropolità com Cornellà, Sant Feliu,  Sant Boi, Esplugues o Olesa de Montserrat hagin decidit tirar endavant la consulta. Del mig milió de catalans cridats a les urnes, més de la meitat viuen a l’àrea metropolitana.

‘Creiem que la nostra victòria ja l’hem aconseguida, a partir d’aquí tot el que hi hagi seran bones notícies’ va assenyalar aquesta setmana Bernat Dausà, portaveu de Sant Feliu Decideix. Veus representatives de la ciutat ja han demanat el no, cosa que legitima encara més el procés (vídeo).

Els informatius de VilaWeb

VilaWeb TV ha ofert aquesta setmana reportatges informatius sobre aquesta quarta tanda de consultes. En un d’aquests hem parlat amb Ferran Requejo, catedràtic de ciència política de la Universitat Pompeu Fabra i defensor de les tesis federalistes fins fa poc. Però, d’un quan temps ençà, Requejo ha virat cap a posicions independentistes i fa una lúcida anàlisi del futur d’aquesta opció política (vídeo).

Les pròximes consultes populars

Després del 20-J, la Coordinadora no preveu cap altra gran tanda de consultes, tot i que s’han mostrat favorables a què aquesta tardor, ciutats com Rubí, Tarragona o Terrassa facin les seves consultes, encara que sigui per separat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any