L’esquerra abertzale i Eusko Alkartasuna signen un acord per l’estat basc que refusa la violència

  • És el primer fruit de la relació bilateral establerta darrerament i pot ser l'embrió d'una futura fusió

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.06.2010 - 14:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Eusko Alkartasuna (EA) i l’esquerra abertzale han signat avui en un gran acte polític a Bilbao un acord (pdf) estratègic entre ambdues formacions amb el propòsit d’articular un espai progressista a favor de la independència i per vies exclusivament polítiques i sense contemplar en cap cas la lluita armada. A l’acte s’hi han aplegat centenars de militans i desenes d’observadors internacionals. Podeu veure el vídeo complet de l’acte ací. Aquest acord, qualificat d’històric en els parlaments que s’hi han fet, és el resultat de les converses que des de fa mesos mantenen representants de les dues formacions polítiques. Totes dues parts esperen, a més, que sigui només un primer pas en un camí de col·laboració més estreta i estable que també acabi sumant altres formacions independentistes basques.

Darrerament s’ha fet cada vegada més habitual veure representants de l’esquerra abertzale i d’EA junts en iniciatives polítiques i socials, ja sigui en solitari o acompanyats d’altres formacions com Aralar o Alternatiba.

A final de 2008 les dues famílies independentistes van comparèixer en conferència de premsa per remarcar la necessitat de crear un pol sobiranista al País Basc que permeti fer un salt respecte la situació d’estancament actual. D’aleshores ençà, els contactes entre representants de les dues formacions no s’ha aturat i hom diu que el procés podria consolidar-se amb una fusió que vol incloure altres plataformes i partits sobiranistes.

La intensificació de la relació habitual entre EA i l’esquerra abertzale s’inicia el moment en que els primers es presenten en solitari al Parlament de Gasteiz i abandonen la coalició electoral de les últimes legislatures amb el Partit Nacionalista Basc (PNB). L’esquerra abertzale va rebre amb esperança l’anunci d’EA de trencar amb els nacionalistes per ‘la necessitat d’impulsar un moviment sobiranista i independentista’.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any