Mataró estira les consultes

  • La capital del Maresme marca una participació del 20,68% a la una, mentre que la xifra global ronda el 10% · Mig milió de catalans són cridats a les urnes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.06.2010 - 14:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mataró, la ciutat més gran que vota avui, encapçala participació d’aquesta onada de consultes populars sobre la independència, amb un 20,68% de participació a la una (vegeu l’ambient a la capital del Maresme en aquest vídeo). Tot i això, els municipis amb més participació, encara que molt més petits, són Vallromanes (Vallès Oriental), que s’acosta al 30%, i Sobremunt, a Osona, amb un 25%. La xifra global de participació dels més de quaranta municipis, tenint en compte el vot anticipat, ronda el 10% a la una, segons les dades de Decidim.cat. La Coordinadora ha donat xifres de les 13.45 i ha xifrat la participació en un 11,3%. Les votacions han transcorregut amb normalitat, amb només dos incidents de caràcter feixista a Mataró i a Cornellà i amb algun intercanvi de crits entre ciutadans favorablse i contraris a la consulta al barri de Sant Ildefons de Cornellà.

Els regidors de Mataró i membres del Decidim.cat Joan Mora (CiU) i Francesc Teixidó (ERC) han destacat la gran participació a la capital del Maresme. Tots dos han posat l’accent al fet que moltes poblacions del cinturó metropolità com Cornellà, Sant Feliu,  Sant Boi, Esplugues o Olesa de Montserrat hagin decidit tirar endavant la consulta. Del mig milió de catalans cridats a les urnes, més de la meitat viuen a l’àrea metropolitana.

‘Creiem que la nostra victòria ja l’hem aconseguida, a partir d’aquí tot el que hi hagi seran bones notícies’ va assenyalar aquesta setmana Bernat Dausà, portaveu de Sant Feliu Decideix. Veus representatives de la ciutat ja han demanat el no, cosa que legitima encara més el procés (vídeo).

Més enllà del Baix Llobregat, les comarques amb un municipi, si més no, que proposi de fer el referèndum el dia 20-J són Anoia, el Camp (Alt i Baix), la Cerdanya, la Conca de Barberà, l’Empordà (Alt i Baix), el Garraf, les Garrigues, el Maresme, la Noguera, Osona, el Pallars Sobirà, el Penedès (Alt i Baix), el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Ripollès, el Segrià, la Selva, el Tarragonès, el Vallès (Occidental i Oriental).

Finalment, són 48 els municipis que avui fan la consulta. El darrer a afegir-s’hi ha estat Riumors, a l’Alt Empordà. Sumant totes les onades de consultes, ja són 510 els municipis que les han fetes, més de la meitat dels municipis del Principat.

López Tena, aquest cop a Mataró

Un centenar de voluntaris de Mataró Decideix ha estat treballant per recollir fins a un 17% de vots anticipats i alhora preparar tota la logística d’avui. La consulta té quaranta-dues meses electorals repartides a tota la ciutat. Vist l’èxit de la recollida de vot anticipat, els més optimistes esperen superar el precedent de Sabadell i acostar-se o fins i tot superar el 30% de participació. L’Ajuntament va aprovar una moció de suport a la consulta i ha facilitat espais municipals per a aquestes meses. La direcció de la consulta recau en el jurista Alfons López-Tena i el seu equip d’Osona Decideix, que han aplicat el model que aquella primera tanda que els va comportar un èxit evident.

VilaWeb TV ha ofert aquesta setmana reportatges informatius sobre aquesta quarta tanda de consultes. En un d’aquests hem parlat amb Ferran Requejo, catedràtic de ciència política de la Universitat Pompeu Fabra i defensor de les tesis federalistes fins fa poc. Però, d’un quan temps ençà, Requejo ha virat cap a posicions independentistes i fa una lúcida anàlisi del futur d’aquesta opció política (vídeo).

Després del 20-J, la Coordinadora no preveu cap altra gran tanda de consultes, tot i que s’han mostrat favorables a què aquesta tardor, ciutats com Rubí, Tarragona o Terrassa facin les seves consultes, encara que sigui per separat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any