Redescobrir Joan Maragall

  • Es presenta el programa de l'Any Maragall 2010-2011 a base d’exposicions, conferències, l'edició de l'obra completa, rutes literàries, muntatges teatrals...

VilaWeb
Redacció
18.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes, va presentar ahir a l’Arxiu Maragall, la casa familiar del poeta, les grans línies de la programació de l’Any Maragall 2010-2011. En una web s’apleguen totes les activitats que haurien de sorgir de tots els indrets de Catalunya, com en l’Any Rodoreda. ‘Confiem que la celebració se’ns escapi de les mans. Per la popularitat de Maragall, en vida i després de mort, per la pervivència dels seus versos en la memòria col·lectiva, estic convençut que moltes poblacions se sumaran a la commemoració’, va dir Izquierdo.

L’any Maragall 2010-2011 és una commemoració doble: del 150è aniversari del naixement del poeta (1860) i del centenari de la seva mort (1911). La potència intel·lectual de Maragall, més la popularitat d’alguns dels seus versos, són la base d’aquesta celebració.

D’àmbit acadèmic, hi ha un Congrés Internacional Joan Maragall a la Universitat de Barcelona (27-30 de setembre del 2011). La Institució de les Lletres Catalanes, juntament amb l’Ateneu Barcelonès, oferirà un cicle d’onze conferències sobre aspectes de la vida i l’obra de Maragall, amb la idea que siguin itinerants (del 21 d’octubre del 2010 al 16 de juny del 2011). També preparen cicles de conferències la Fundació Joan Maragall i l’Arxiu Maragall.

A més, es farà una nova edició de l’obra completa de Joan Maragall, com VilaWeb ja va avançar. Dirigida per Lluís Quintana i coordinada des de l’Arxiu Maragall, serà publicada per Edicions 62 en quatre volums. Aquesta edició, que no inclourà l’epistolari, no serà pas l’única. Ara, sobre la biografia de Joan Maragall, els experts han arribat a la conclusió que encara no es pot escriure amb rigor, perquè encara falta estudiar l’epistolari. En lloc d’això es reeditarà el retrat que Josep Pijoan va fer del poeta, ‘El meu don Joan Maragall’, que es va publicar per primera vegada el 1927. La reedició, la farà Quaderns Crema.

Exposicions i propostes teatrals

Una part notable del programa consisteix en exposicions: la Institució de les Lletres Catalanes presentarà al Palau Moja ‘Joan Maragall, poeta de la vida’ (títol provisional), en què el comissari, Jordi Castellanos, vol construir una imatge nova, la imatge del segle XXI de Joan Maragall. També hi haurà exposicions a la Biblioteca de Catalunya, al Santuari de Núria i al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), coincidint amb el principi de la temporada 2010-2011.

Justament al Teatre Nacional de Catalunya, s’hi representarà ‘Joan Maragall, la llei d’amor’, que obrirà la temporada 2010-2011. El muntatge, basat en textos de Joan Maragall, serà dirigit per Joan Ollé. La Institució també ha proposat al Festival Grec 2011 que produeixi la ‘Ifigènia’ que es va estrenar al Laberint d’Horta el 1998.

En l’àmbit del poeta propular, el programa pretén que ajuntaments i entitats organitzin actes relacionats amb el poeta, especialment als indrets vinculats al poeta per raons molt variades.

La web de l’Any Maragall té una part interactiva que permet, per exemple, d’enviar una postal amb una llegenda de ‘Elogi del viure’: ‘Esforça’t en la teva tasca com si de cada detall que penses, de cada mot que dius, de cada peça que poses, de cada cop del teu martell, en depengués la salvació de la humanitat.’ També hi ha un apartat per a deixar constància de les activitats preparades i per a suggerir-ne de noves.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any