El consell de garanties estatutàries avala la llei del cinema

  • Un cop emès el dictamen, la llei pot aprovar-se al proper ple

VilaWeb
Redacció
16.06.2010 - 13:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de garanties estatutàries ha avalat el projecte de llei del cinema (pdf) en un dictamen, sol·licitat pel PP, i que avui s’ha remès als grups parlamentaris. L’organisme considera que l’article que estableix l’obligació de distribuir la meitat de les còpies en català als cinemes, amb el propòsit de garantir que tothom pugui triar la llengua al cinema, no és pas contrari a l’estatut ni a la constitució espanyola, tot i que fa alguna apreciació de caràcter tècnic.

El consell analitza qüestions com ara la incidència de la llei sobre la normativa de comerç exterior i sobre la lliure prestació de serveis. També determina que ‘el dret de llibertat d’empresa no és un obstacle per impulsar una regulació més garantista de la presència de la llengua catalana en la distribució i exhibició cinematogràfica’ com la que preveu la llei.

El projecte de llei, a banda d’obligar a distribuir la meitat de les còpies doblades o subtitulades en català, preveu l’aplicació de sancions en el cas d’infracció i també proposa mesures per a fomentar el cinema europeu en versió original subtitulada i el cinema de producció catalana.

En l’àmbit de les sancions i infraccions, el dictamen avisa que el projecte de llei estableix ‘amb claredat’ una regulació infractora i sancionadora sobre els distribuïdors, però que hi ha una ‘llacuna’ pel que fa a les sancions als exhibidors que caldria tenir en compte. A banda, el dictamen demana alguna concreció de caràcter tècnic sobre les obligacions als exhibidors a l’hora de garantir l’equilibri lingüístic tenint en compte la població, el territori i la presència en pantalla.

El dictamen que avala la llei ha estat aprovat per majoria però hi ha un vot particular del conseller Julio Añoveros, que és membre a proposta del PP, i que troba que la llei ‘atempta contra la llibertat d’empresa’, ‘viola el contingut essencial de la lliure competència’ i ‘trenca la unitat de mercat’. Un cop emès aquest dictamen, la llei podria aprovar-se definitivament al proper ple, previst per als dies 30 de juny i 1 de juliol.

La proposta de llei va motivar al febrer un polèmic tancament dels cinemes: alguns empresaris, membres del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, van fer tancar les sales per protestar contra la llei del govern. El president del Gremi, Camilo Terrazón, va exposar les raons de la protesta en una entrevista (vídeo) amb VilaWeb TV. Com a reposta, però, van sorgir diverses iniciatives sobretot a les xarxes socials per fer boicot a aquestes sales.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any