Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  16.06.2010  06:00

Mas descarta un referèndum sobre la independència, si és president

Proposa, en canvi, una consulta sobre el concert econòmic

Men?ame
 

El president de CiU, Artur Mas, descarta la convocatòria d'un referèndum sobre la independència durant la pròxima legislatura, si arriba a president. En una conferència dedicada al tema 'nació', va considerar prioritari, quant a dret de decidir, el concert econòmic, oimés que els quatre anys vinents 'no seran moment per a un referèndum sobre la independència'. Per Mas, el país no és prou madur, ni té 'una majoria social clara per a fer una operació d'aquestes característiques', encara que, amb això, va precisar, no volia tancar horitzons.

Mas va concloure, en aquesta conferència que tancava les Docsessions organitzades per CiU: 'Al catalanisme, li cal projecte, lideratge, horitzons i objectius', en una línia similar a les idees que ja va exposar el 2007, en la conferència sobre la refundació del catalanisme.

El dret de decidir

Per Mas, el primer objectiu, el d'una 'nació plena, sòlida, assumida per una part important de la gent', no ha estat 'assolit plenament, i cal treballar-hi', perquè és 'una feina feixuga i lenta'. I el dret de decidir no està en un referèndum sobre la independència, sinó en el concert econòmic, el seu 'tema estel·lar' dels anys vinents, si arriba president. 'Un govern no ho és de veritat, amb totes les conseqüències, si no recapta els impostos del seu territori', va dir.

No és el moment de fer un referèndum de la independència

Per Mas, els quatre anys no seran el moment de fer un referèndum sobre la independència, perquè el país no és prou madur i 'hi ha el perill d'embarrancar-se entre les roques. De derrotes, aquest país ja n'ha acumulades massa en la seva història.'

TC, 'un abans i un després'

'Catalunya està sota una destral amenaçadora o sota una guillotina', va dir, referint-se al Tribunal Constitucional (TC). Tot i admetre errors de Catalunya, va defensar que 'ell havia fet el que havia de fer'. I que si el TC dictava sentència d'aquí a poques setmanes, 'no se la creuria ningú', perquè 'ningú no li donarà autoritat moral ni legítima, encara que sigui legal'. Per tant, si retallen l'estatut, 'les coses no quedaran com si no hagués passat res; hi haurà un abans i un després'.