‘El debat sobre la burca ha derivat en electoralisme’

  • Mohamed Halhoul, portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya diu que 'se n'ha fet un gra massa' i demana respecte als drets i llibertats fonamentals · El govern espanyol regularà per llei l'ús del vel integral

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En qüestió de poques setmanes tres ajuntaments catalans (Lleida, el Vendrell i Tarragona) han prohibit l’ús del vel integral als espais públics, i el de Barcelona compta prohibir-lo per decret. Per la seva banda, el ministre de Justícia espanyol, Francisco Caamaño, va dir ahir que regularia, a tenor de la llei de llibertat religiosa, l’ús de la burca i del nicab. ‘Ho trobem exagerat’, diu a VilaWeb el portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Mohamed Halhoul, que acusa els partits d’electoralisme: ‘No hem de perdre de vista que som en pre-campanya.’

‘Tenint en compte els poquíssims vels integrals que hi ha al país, es podia haver fet pedagogia i haver tractat aquests casos individualment, per comptes de prohibir’, diu Halhoul.

Per Halhoul el debat s’ha pervertit i ha esdevingut un instrument polític, sense un autèntic debat de fons. Halhoul lamenta que les prohibicions i les dicussions entre els partits polítics es facin ara per ‘pur electoralisme’ i no a partir de reflexions profundes i raonades. També diu que la comunitat musulmana respectarà els polítics: ‘Fan la seva feina i nosaltres la respectarem i aplicarem les normes, evidentment; però amb la prohibició no s’aconsegueix res, i en pot sortir un efecte contraproduent: que determinades persones se sentin marginades.’

Per això, i d’acord amb el manifest de la Federació Islàmica de Catalunya, demana que aquesta prohibició no s’esgrimeixi per retallar drets. Segons aquest manifest, publicat a final de maig, quan la paeria de Lleida va aprovar la prohibició del vel integral, la prohibició ‘vulnera el dret internacional i el dret de la llibertat d’expressió i de religió’ i pot ser ‘un pretext per a retallar drets constitucionals’. En substància, el document fa una crida en favor del dret de la llibertat religiosa, ‘en un país que respecta totes les confessions’.

Caamaño anuncia la regulació del vel integral

El ministre de Justícia espanyol, Francisco Caamaño, va anunciar ahir que la llei de llibertat religiosa que prepara regularia l’ús del vel integral, concretament de la burca i del nicab, als espais públics. ‘Creiem que elements com la burca són difícilment compatibles amb la dignitat de l’ésser humà i, sobretot, amb elements fonamentals en espais públics com és la identificació.’ D’una altra banda, va voler destacar que la burca i el nicab eren peces ‘vexatòries’ de la dignitat humana i, encara més, de la dona.

Ara, Caamaño, d’acord amb la comunitat islàmica i la Generalitat, també creu que la burca ‘no sembla que sigui el gran problema de la llibertat religiosa’ i demana que no se’n faci un problema, d’allò que no ho és.

Per tant, el govern català no considera necessària una legislació particular sobre l’ús de la burca, perquè ja hi ha mecanismes legals per a garantir la seguretat i la protecció de la dona, segons que va dir ahir el vice-president de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira. En paraules seves, a més, ‘si la bola es fa gaire grossa’, perillem de condemnar algunes dones a no sortir de casa. Tot amb tot, també va dir que respectava la decisió dels ajuntaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any