Els sindicats convoquen vaga general per al 29 de setembre

  • UGT i CCOO ho han anunciat oficialment aquesta tarda · L'executiu espanyol malda per obtenir l'acord dels partits de l'oposició

VilaWeb
Redacció
15.06.2010 - 17:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els secretaris generals espanyols dels sindicats UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, respectivament, han anunciat oficialment la convocatòria de vaga general als territoris de l’estat per al 29 de setembre d’enguany. Méndez ha acusat el govern de fer un pla d’estalvi que no va beneficiar els treballadors, sinó que va afavorir les expectatives de la patronal per a una reforma laboral dura que perjudiqués els drets dels treballadors.

‘Constatem la fractura del discurs del govern, que ha canviat el carril definitiu en la lluita contra la crisi econòmica’, ha afirmat Méndez. A més, Méndez qualifica la reforma de ‘regressiva’ i diu que endarrerirà la recuperació econòmica i farà augmentar la desocupació.

El president Zapatero topa així amb la primera convocatòria de vaga general des que dirigeix l’estat. I demà l’executiu espanyol ha d’aprovar la reforma laboral que ha empès els sindicats a convocar la vaga. El ministre de Treball, Celestino Corbacho, s’afanya ara a negociar la reforma amb els grups del congrés per poder-la aprovar finalment el 22 de juny.

Corbacho s’esforça perquè PP, CiU, ERC i PNB abonin el decret de reforma laboral que el consell de ministres ha d’aprovar demà i que el congrés hauria de corroborar el 22 de juny. Zapatero vol evitar que la reforma s’aprovi al congrés com s’hi van aprovar les retallades per a reduir el dèficit de l’estat: amb un sol vot de diferència i gràcies a l’abstenció de CiU. Però ara CiU ha fet saber que no s’abstindria, sinó que hi votaria positivament o negativament, segons què proposi el govern espanyol.

Duran i Lleida va explicar ahir que el govern espanyol havia demanat a CiU que defensés una reforma laboral més dura, ‘que ells no ho podien fer, pels sindicats’. I Duran va replicar que CiU no estava per ‘fer de dolent amb els sindicats i que, la reforma, l’assumís en primer lloc el govern espanyol’.

El PP no ha aclarit encara quin serà el sentit del seu vot, però ja ha demanat que la reforma es tramiti com a projecte de llei per poder-hi introduir esmenes, i no com a decret. El portaveu econòmic del PP, Cristóbal Montoro, es reunirà avui amb Corbacho per estudiar el document i les modificacions que s’hi han introduït aquestes últimes hores.

ERC condiciona el suport a la reforma al fet que l’executiu posi l’accent en l’entrada dels treballadors en el mercat laboral, i no en l’abaratiment de l’acomiadament. I el secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha criticat la proposta del govern espanyol sobre la reforma laboral perquè la considera ‘esbiaixada i propensa a abaratir l’acomiadament’ per complaure la CEOE. Herrera ha lamentat que el president Zapatero no s’hagués posat en contacte amb els grups d’esquerres al congrés per negociar la proposta i, en canvi, s’hi hagués posat  amb CiU i PP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any