La consulta del 20-J pren el pols del Baix Llobregat

  • Gairebé la meitat del mig milió de catalans que podran votar sobre la independència diumenge és de la comarca

VilaWeb
Redacció
16.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels centres d’atenció de la nova tanda de consultes sobre la independència de Catalunya, que es farà diumenge, 20 de juny, serà el Baix Llobregat. Cinc dels quaranta-quatre municipis d’aquesta tongada sumen prop de la meitat del mig milió de catalans amb dret de vot. I pocs dies abans d’obrir els col·legis electorals, el vot anticipat oscil·la entre el 3% i el 5% i les previsions són bones. Aquesta serà una nova ocasió d’observar el comportament electoral dels ‘altres catalans’, que en deia Paco Candel.

Les comissions organitzadores dels municipis de la comarca esperen arribar al 10% de participació, o fins i tot superar-lo. Malgrrat això, tothom coincideix a dir que la consulta del 20-J ja és un èxit des del moment que ha mobilitzat centenars de voluntaris i ha normalitzat el debat públic sobre l’autodeterminació en un entorn difícil. Així ho expliquen Miquel Salip, cap de campanya de Sant Boi Decideix, i Ramon Sabarich, portaveu d’Olesa Decideix.

El nombre de ciutadans cridats a les urnes és, per poblacions, de 75.000 a Cornellà, 70.000 a Sant Boi de Llobregat, 43.000 a Sant Feliu de Llobregat, 40.000 a Esplugues de Llobregat i 19.500 a Olesa de Montserrat.

Dificultats afegides

Els organitzadors de Sant Feliu i d’Esplugues de Llobregat han hagut de doblar els esforços per manca de col·laboració institucional, en la cessió de recursos logístics i d’espais públics per a la consulta de diumenge. Així ho expliquen Bernat Dausà i Jaume Marfany, portaveus de Sant Feliu Decideix i d’Esplugues Decideix, respectivament.

D’una banda, el batlle de Sant Feliu, Juan Antonio Vázquez (PSC), es va negar a obeir la moció de suport aprovada pel consistori; d’una altra, l’Ajuntament d’Esplugues va desaprovar una moció similar, tot i que avui al vespre una trentena d’entitats demanaran, durant el ple, que el consistori ‘faciliti la consulta i l’exercici de la democràcia’ que representa.

Els ‘altres catalans’

Aquest nou referèndum pot confirmar que cada vegada hi ha més defensors del dret d’autodeterminació, fins i tot independentistes, que parlen castellà, fet que es contraposaria a prejudicis i tòpics sobre la realitat sociològica i política de les ciutats més poblades del Principat.

Tant en la tongada del 13-D, amb la participació de viles com Molins de Rei, com el passat 30 de maig a Sabadell, molts veïns que tenen l’espanyol per llengua materna van acudir a les urnes. A Cornellà, per exemple, la crida a la participació del popular locutor de ràdio Justo Molinero i de la Federació d’Associacions de Veïns pot tenir un impacte positiu.

A més, molts d’aquests veïns van optar pel sí a la independència, sense complexos, com es pot veure en aquest vídeo. L’espoli fiscal i alguns abusos més del govern espanyol fan que aquests votants vegin la independència com una opció política, al marge de la seva identitat d’origen i el seu sentiment de pertinença.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any