Bancaixa i Caixa Laietana signen la fusió amb Caja Madrid i amb altres quatre caixes espanyoles

  • Els sindicats temen acomiadaments en massa arran de les fusions de Bancaixa i de la CAM

VilaWeb
Redacció
15.06.2010 - 15:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els presidents de Bancaixa, Caixa Laietana, Caja Madrid, Caja Insular de Canarias, Caja Rioja, Caja Ávila i Caja Segovia han escenificat avui la seva ‘fusió freda’, amb la signatura oficial. Caja Madrid tindrà una participació del 52,06% de l’entitat i Bancaja un 37,7%, mentre que la resta d’entitats es reparteixen prop d’un 10% de l’entitat: Caja Insular un 2,45; 2,11 % per a Caixa Laietana; un 2,33 % per a Caja Ávila; un 2,01% per a Caja Segovia; i un 1,34% per a Caja Rioja. El nou grup ja ha sol·licitat la documentació al Banc d’Espanya per a la seva aprovació i té previst demanar 4.465 milions d’euros del Fons de Reestructuració Bancària (FROB) per a la fusió.

Uns diners que caldrà tornar al Banc d’Espanya en un termini de cinc anys (o set, en condicions especials). Si la nova entitat no aconsegueix tornar el préstec, els diners no retornats esdevindran quotes participatives en propietat del Banc d’Espanya, que podrà vendre a qui cregui convenient. Aquest és un dels principals riscos que denuncien els sindicats i que pot portar a la privaització de les caixes, car molt probablement aquestes quotes serien comprades pels bancs.

La nova caixa resultant tindrà un actius de 340.000 milions d’euros i superarà així La Caixa, esdevenint la primera caixa de l’estat.

Els sindicats temen acomiadaments en massa

Ell sindicat SATE, majoritari a Bancaixa, va vaticinar ahir una reducció d’un 12% del nombre d’oficines i un 13,8% dels llocs de feina en arran de la fusió freda. A Bancaixa aquesta reducció pot significar la pèrdua d’entre 1.500 i 1.800 llocs de feina, segons els sindicats. Amb tot, el consell d’administració de Bancaixa va dir ahir que estimava una reducció d’entre 800 i 900 llocs de feina, unes xifres prou altes, però de les quals els sindicats desconfien i creuen que seran encara superiors. Per una altra banda, la CGT-CAM ha començat a mobilitzar-se contra la fusió de la CAM amb Caja Astur, Caja Cantabria i Caja Extremadura.

Tots dos sindicats ja s’han oposat a ambdós processos de fusió i temen acomiadaments massius de treballadors. En aquesta entrevista de VilaWeb Alacant, el secretari del sindicat CGT-CAM, Ventura López, considera que les fusions de caixes acabaran beneficiant els bancs i alerta de la desaparició de l’actual model de caixes.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any