L’Associació de Batlles i Regidors aposta pel català

  • Dt. 15 de juny del 2010 (matí)
    Segons publica La Clau avui dimarts, l'associació de batlles i regidors de Catalunya Nord (AMF66) ha previst crear un sindicat territorial per enfortir el català en els espais públics.
    Aquesta associació està presidida pel batlle de Talteüll Guy Ilary.

VilaWeb
Redacció
15.06.2010 - 07:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pròxim 22 de juliol, la mesa de l’associació té previst votar la creació d’aquest sindicat, que seguirà el model basc.

Segons Jaume Roure, artífex de l’extensió territorial de la política de Perpinyà, aquesta agència lingüística serà finançada pels ciutadans a través de ’30 cèntims a l’any per cada habitant’. El sindicat, també estarà basat en l’experiència de l’Oficina de la llengua bretona, i defensarà els documents legals públics en català com els matrimonis civil, intensificarà les traduccions de textos oficials i els noms de carrers, així com les classes de llengua.

L’adopció d’aquest nou marc, que s’espera que sigui oficial a finals d’aquest any pel Consell d’Administració de l’AMF66, completarà el dispositiu actual, vigent entre altres llocs a Perpinyà, on, el passat dijous, el Consell Municipal va aprovar  una ‘Carta per al català’  per unanimitat.

Cal recordar també, que el Consell General, va aprovar l’any 2007 un altre carta, que trobareu en PDF aquí, i que, després de ser votada i publicada, mai s’ha posat concretament en practica.

Recordem que, fet positiu i que els dona més pes, l’associació uneix tots els Batlles i Regidors de Catalunya Nord, de tots colors polítics… però, com potser heu constatat, a vegada matisem certes notícies com, per exemple, quan ens semblin massa optimistes. Per aquesta serà el cas i afegirem doncs que esperem que siguin més complidors (els elegits i alhora membres de l’associaició) que en el cas de la MAT-THT, on els mateixos èren alhora unànimes i contondents, o que el Consell General amb la seu carta ja mencionada suara.

——————————–
* Totes les cròniques (que només representen l’opinió dels qui firmen, no són cap editorial) com també les notícies que publiquem, estan sota llicència CreativeCommons que (resum) atorga autorització de reproduir i eventualment modificar-les ANOMENANT-ne la font d’origen de la manera més clara: ‘Vilaweb Catalunya nord’, I SI és de manera gratuïta  Creative Commons License
obra de . El contingut del Vilaweb Catalunya nord està subjecta a una llicència de Reconeixement-Compartir amb la mateixa llicència 3.0 No adaptada de Creative Commons.
* Per a ser encara més informats de l’actualitat nord-catalana podeu també anar a mirar en català (sobre i a Catalunya nord), uns dels més de 350 reportatges i entrevistes disponibles al Nettv cat, el complement, tot i que del independent, del Vilaweb CN, també de Vilaweb i Partal, Manresa i Associats i de Vilaweb TV.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any