Tarragona s’afegeix a Barcelona en la prohibició de la burca i del nicab

  • També els han prohibits Lleida i el Vendrell · A Girona, la proposta del PP no prospera · Els populars portaran el debat al parlament

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Tarragona va aprovar ahir al vespre la prohibició de dur la burca o el nicab als espais municipals, i la va aprovar gràcies al suport de PSC, CiU i PP. D’aquesta manera va afegir-se als de Barcelona, Lleida i el Vendrell. Ahir mateix, en canvi, l’Ajuntament de Girona no va aprovar una proposta del PP sobre la mateixa qüestió, perquè no va reunir prou vots. De totes maneres, el PP va anunciar ahir que sotmetria al parlament la proposta de prohibir la burca i el nicab.

Poques hores abans de l’aprovació del consistori tarragoní el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, havia anunciat que signaria un decret prohibint l’ús de la burca o de qualsevol vestit que tapés la cara, basant-se en un dictamen jurídic encarregat pel consistori. Però Hereu no té el suport de ningú, ni del seu soci de govern, ICV, que és qui més obvia a la prohibició de la burca.

De fet, pel president d’ICV a l’ajuntament, Ricard Gomà, aquest debat és artificial, equivocat i inoportú. ‘No té sentit regular una realitat que no existeix i que no és percebuda com un problema. Per tant, no caurem en la trampa de la dreta amb actituds i pràctiques xenòfobes’. 

Els grups d’ERC i CiU de l’ajuntament veuen bé la prohibició, però retreuen al PSC que la vulgui imposar ‘a cop de decret’, en lloc d’obrir un debat sobre la qüestió. Ara, el PP barceloní troba que el PSC ha fet curt i demana que la burca i el nicab es prohibeixin també al carrer.

Les propostes de prohibició han desbordat l’àmbit local. És així que el director de campanya del PSC, Jaume Collboni, ha explicat que la regulació de la burca no era ni el ‘principal problema del país’ ni ‘una prioritat’ del partit, el qual respectava, tanmateix, l’autonomia local. De totes maneres, es declara ‘rotundament contrari a la burca’ perquè vulnera ‘el dret de llibertat de les dones, perquè simbolitza la preeminència de valors religiosos per sobre de valors democràtics i per motius de seguretat’.

Ara, CiU no solament troba bé la iniciativa, sinó que, segons el secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida, regularà l’ús de la burca ‘quan CiU tingui responsabilitats de govern’. Segons Duran, cal prohibir-la als espais públics i ‘s’han d’estudiar a fons les possibilitats de prohibir-la a tota la societat i al carrer’. I encara que la prohibició pot topar amb drets constitucionals, la inclouran al programa electoral.

ICV és el partit amb representació parlamentària que més clarament opugna la prohibició de la burca. En concret, la portaveu del grup, Dolors Camats, ha dit que el debat era ‘fora de lloc’ i obseqüent amb els partits xenòfobs. ICV no es creu que la prohibició vulgui protegir les dones i prou: ‘Si de debò volem preocupar-nos pel seu benestar, hi ha maneres i recursos diferents. A banda, amb la prohibició solament aconseguirem que aquestes dones, per comptes de sortir al carrer amb burca, no es moguin de casa.’

El PP portarà la prohibició de la burca al pròxim ple del parlament

El grup del PP al parlament portarà el debat de la prohibició al pròxim ple de la cambra, la setmana entrant. Concretament, presentarà una moció perquè el govern insti l’executiu espanyol a prohibir la burca i el nicab i qualsevol vestimenta que cobreixi totalment la cara, ‘tant a la via pública com als edificis i espais públics’. Els populars també volen que el parlament doni suport explícit als ajuntaments que prohibeixin aquesta roba que ‘clarament criminalitza i discrimina la dona’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any