Barcelona també prohibirà la burca i el nicab

  • Se suma així a Lleida i el Vendrell · Avui també ho debaten Girona i Tarragona · El conseller Maragall no la vol a l'escola

VilaWeb
Redacció
14.06.2010 - 17:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, signarà de ‘manera imminent’ un decret per prohibir l’ús de la burca o de qualsevol mocador que tapi la cara en els equipaments municipals ‘per motius de seguretat’. L’informe jurídic que l’ajuntament havia encarregat avala aquesta mesura i el govern barceloní l’aprovarà mitjançant un decret entre avui i demà. Però el seu soci al consistori, ICV, ja ha dit que no li donarà pas suport.

El president d’ICV a l’ajuntament, Ricard Gomà, s’ha oposat a prohibir l’ús de la burca a través d’un decret i, a més, ha qualificat aquest debat d’artificial, equivocat i inoportú. ‘No té sentit regular una realitat que no existeix i que no és percebuda pas com un problema’, ha dit Gomà, i ha advertit: ‘No caurem en la trampa de situar-nos en l’agenda de la dreta amb actituds i pràctiques xenòfobes’. 

Els grups d’ERC i CiU a l’ajuntament veuen bé la prohibició però retreuen al PSC que ho vulgui fer ‘a cop de decret’; és per això que ham demanat que s’obri un debat profund sobre la qüestió. Per la seva banda, el PP barceloní troba que el PSC s’ha quedat curt i demana que la burca i el nicab es prohibeixin també als carrers.

Girona i Tarragona també debaten sobre la burca

Girona i Tarragona també emprenen avui el debat sobre la regulació de la burca i del nicab. A Tarragona sembla que la moció presentada per CiU i pel PP, amb el suport de PSC i d’ERC, serà aprovada. D’aquesta manera la ciutat s’afegirà a Lleida i al Vendrell. A Girona la proposta és del PP i no té assegurat el suport necessari perquè s’aprovi. La comissió de política d’immigració se n’ocuparà avui, però res no indica que s’acabi sotmetent una moció al ple.

El Vendrell va aprovar divendres la prohibició de la burca i del nicab als espais municipals, seguint el camí de Lleida. El ple de l’ajuntament va aprovar, per unanimitat dels grups presents, la moció, proposada pel grup de CiU, que governa la vila en minoria. Hi van votar a favor, doncs, CiU, i els grups de l’oposició de Plataforma per Catalunya, el PP i ERC; però el PSC, també a l’oposició, no va votar perquè els regidors van sortir del ple en el moment de la votació.

En canvi, el PSC de Tarragona votarà avui en favor d’una moció semblant. Per una altra banda, divendres segurament que es prohibirà la burca als espais municipals de l’Ajuntament de Reus.

Govern català i Amnistia Internacional, contraris a la mesura

Segons el secretari de la Immigració, Oriol Amorós, la prohibició d’aquest vestit no ajuda gens a emancipar les musulmanes, per això és contrari a la prohibició, encara que aquesta vestimenta no li agradi: ‘Crec que allò que hem de fer és ajudar-les a treure-se-la elles mateixes.’

En una línia similar, Amnistia Internacional és del parer que la prohibició no resoldrà res: ‘Aquesta normativa no canviarà res; allò que fa falta és una política social i educativa perquè les dones no hagin de dur un vel integral per força’, va dir la coordinadora d’AI a Catalunya, Imma Guixé, que va distingir les dones que van amb burca perquè volen i les que hi van per força. En el primer cas, diu, cal respectar ‘la llibertat d’expressió i de creença religiosa’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any