Milers de manifestants reclamen el dret d’autodeterminació

  • La marxa, convocada per la PDD, ha recorregut el centre de Barcelona en contra de qualsevol sentència del Tribunal Constitucional

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.06.2010 - 18:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de manifestants (50.000, segons l’organització) han marxat aquesta tarda pel centre de Barcelona per reclamar l’exercici del dret d’autodeterminació. Sota el lema ‘Autodeterminació és democràcia’, la manifestació convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir també ha servit per homenatjar la feina feta pels voluntaris de les consultes sobre la independència i per animar a votar a la pròxima tongada, la del 20-J.

La manifestació ha partit de plaça Urquinaona i ha recorregut via Laietana i el carrer Marquès de l’Argentera fins arribar al Parc de la Ciutadella. Ja a prop del parlament, efectius dels mossos d’esquadra han impedit que tots els manifestants arribessin fins a la mateixa porta, i només han permès d’entrar-hi una trentena, que han portat les pancartes i les han deixat a terra.

Els manifestants han seguit després fins a Arc de Triomf, on hi ha hagut actuacions musicals i literàries, i també discursos. Així, entre altres actes, l’actriu Montserrat Carulla ha llegit el poema ‘La Campanya de Sant Honorat’ i el cantautor Jaume Arnella ha reversionat el clàssic popular ‘El tren pinxo de Banyoles’ amb referències a les consultes.

Justament per reconèixer la feina feta pels centenars de voluntaris que han pres part en l’organització de les consultes, han estat ells els qui han encapçalat. A la primera pancarta, sota el lema ‘Autodeterminació és democràcia’, hi anaven representants dels molts comitès locals organitzadors de les consultes. I rere la segona pancarta, amb el lema ‘Per l’autodeterminació, la democràcia, el treball i la solidaritat’, els partits i entitats que donaven suport a la manifestació, com ara ERC, CUP, Reagrupament, Entesa pel Progrés Municipal, Maulets, PSAN i JNC.

Durant la marxa, s’han cridat també consignes a favor de la Iniciativa Popular (IP) presentada per la coordinadora nacional per fer una consulta nacional sobre la independència. En aquest sentit, el president de la PDD, Josep Cruanyes, ha afirmat que aquest gest confirmava que el procés de l’autodeterminació no era ‘només una cosa d’unes consultes aïllades’, sinó ‘una presa de consciència del poble català’. Cruanyes també ha explicat que l’ús del terme ‘autodeterminació’ no era només un concepte ‘polític’ i ‘buit’, sinó que anava lligat amb el fet de ‘decidir sobre els elements bàsics del país’, com ara l’economia. ‘Volem decidir per poder intervenir i dur a terme polítiques socials profundes’ ha dit.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any