Zapatero defensa una reforma laboral ‘fruit del diàleg’

  • Els sindicats diuen que convocaran una vaga general si no es modifica l'actual text del document · Critiquen que la proposta lesiona els drets dels treballadors i dóna més poder als empresaris

VilaWeb
Redacció
12.06.2010 - 11:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha aplaudit avui la reforma laboral que aprovarà el consell de ministres dimecres que ve, malgrat l’amenaça de vaga general, i l’ha qualificada de ‘substancial’ i ‘equilibrada’. Segons que ha dit aquest matí, la reforma ‘ajudarà a generar feina, a donar estabilitat a l’ocupació i a generar confiança en l’economia espanyola’. A més, ha defensat que el document, ‘molt elaborat’, havia estat fruit de ‘molta feina i diàleg’ entre els agents socials.

Ahir a la nit, els sindicats majoritaris van refusar taxativament la proposta de reforma laboral i van avisar que, si s’aprovava aquest text, convocarien una vaga general. Per als sindicats, la proposta ‘dóna més poder als empresaris’ i és perillosa perquè ‘lesiona’ els drets dels treballadors. Rogríguez Zapatero, tanmateix, afirma que ‘afavoreix’ tant treballadors com empresaris: ‘Manté la xarxa de drets dels treballadors i afavoreix les expectatives dels qui tenen una feina precària’ i, alhora, ‘dóna a les empreses l’opció d’adaptar-se a les circumstàncies i respondre a les situacions de dificultat’, ha dit el president espanyol. Així, ha sortit en defensa de la reforma (‘Li dono el màxim valor’, ha dit) i ha insistit que la proposta er beneficiosa ‘per a l’estabilitat de l’ocupació, per a la flexibiliat en l’empresa i per a la mobilitat laboral’.

Tal com va explicar ahir el ministre de Treball, Celestino Corbacho, es revisaran les causes per justificar acomiadaments objectius, que tenen una indemnització de 20 dies, de manera que s’hi podran afegir les empreses amb sis mesos consecutius de pèrdues. Corbacho va dir que caldria garantir la tutela judicial efectiva per garantir que les causes són ‘definides i comprovables’, però els sindicats en desconfien.

El sindicats, però, diuen que, amb el document del govern a les mans, encara hi ha més motius per a convocar la vaga general. Ara, no ho faran abans de dimecres, que és quan el consell de ministres espanyol té previst d’aprovar la proposta, amb l’esperança que hagi canviat el text.’Serveix per acomiadar més i de manera més barata, per convertir la intermediació en un negoci i, a més, obre la negociació col·lectiva en canal’, exclamava ahir el secretari d’Acció Social de CC OO, Ramon Górriz. Per als dos sindicats majoritaris, amb l’obertura de la intermediació en el mercat laboral a les agències privades de col·locació, ‘volen aprofitar-se de la situació de crisi per augmentar el negoci’.

En tot cas, la reunió d’ahir era una formalitat per informar els sindicats de la reforma i no per negociar, ja que les reunions van tancar-se dies abans sense cap acord. A més, no hi ha pas previst que el govern entregui cap més text fins dimecres, quan el consell de govern aprovarà el decret.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any