Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  10.06.2010  17:44

PP i PSPV es mostren favorables a la fusió de Bancaixa amb Caja Madrid

La caixa valenciana s'afegeix a la fusió freda dirigida per Caja Madrid, on ja hi ha Caixa Laietana · Dur cop a l'economia valenciana, que perd una de les institucions de referència · La nova caixa serà la més gran de l'estat espanyol · Caixa Ontinyent queda com a única caixa de matriu valenciana després dels pactes de les dues grans, CAM i Bancaixa

Men?ame
 

Els partits han valorat la fusió freda de Bancaixa amb Caja Madrid que avui s'ha fet pública i que espera l'aprovació dels consells d'administració de les entitats financeres aquesta mateixa tarda. El PP s'ha mostrat molt favorable a la fusió que converteix l'entitat resultant en la més gran de l'estat espanyol per sobre La Caixa. El PSPV no vol crear un conflicte per aquest tema i considera que els diners dels valencians continuen segurs. I Compromís denuncia que el PSOE i el PP s'hagin repartit les caixes i que el govern valencià se subordina a Madrid.

Caja Madrid i Bancaixa han convocat els respectius consells d'administració aquesta tarda per a estudiar una possible fusió. La caixa valenciana podria afegir-se a la fusió freda que s'està ultimant entre la caixa madrilenya, Caixa Laietana i les caixes de Canarias, Rioja, Ávila i Segovia. En cas de confirmar-se, la caixa resultant tindria un volum d'actius de més de 339.000 milions d'euros i, per tant, superaria de 60.000 milions La Caixa.

Si els consells d'administració de les caixes acaben aprovant la fusió, mancaria el vistiplau del Banc d'Espanya, que segons algunes fonts ja hauria donat el seu permís. De fet, el Banc d'Espanya ja va donar un impuls a la fusió freda de Caja Madrid amb Caixa Laietana i quatre caixes espanyoles.

Amb aquesta fusió no quedaria cap gran caixa valenciana, car la Caixa del Mediterrani (CAM) ja va pactar una fusió freda amb amb Cajastur (Astúries), Caja Cantabria i Caja Extremadura. És un cop dur pel País Valencià, car ha perdut, en aquestes dues darreres setmanes, els dos principals centres de decisió financera. Només Caixa Ontinyent, que des d'un principi havia optat per continuar en solitari, manté la matriu valenciana i el model de caixa.

Camps aplaudeix el projecte de fusió

El president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, ha celebrat la integració entre Bancaixa i Caja Madrid mitjançant el Sistema Integral de Protecció (SIP). Per Camps, es tracta d'una operació molt positiva perquè junt amb la fusió virtual de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) amb altres caixes de l'estat les dues entitats 'són més fortes, estan implicades en el territori' i estaran al servei dels interessos de les famílies i les empreses valencianes'.

El PSPV no vol contradir la voluntat del PP en la fusió

La portaveu d'economia del PSPV, Cristina Moreno, ha explicat en un comunicat que volen 'evitar traslladar el conflicte i l'imatge de dissentiment a les reunions dels òrgans institucionals de les caixes', malgrat la seva explusió de la direcció per voluntat del president de la Generalitat, Francisco Camps. Moreno ha destacat que la seva voluntat és 'imposar el sentit de responsabilitat a qualsevol altra consideració i garantir amb els fets la seguretat dels diners dipositats a les nostres entitats financeres pels valencians'.

Enric Morera: 'El PSOE i el PP s'han repartit les caixes'

El síndic de Compromís, Enric Morera, ha declarat a VilaWeb que avui era un dia negre, 'perquè ha guanyat el centralisme, i s'ha imposat el pacte entre Rajoy i Zapatero per repartir-se les dues principals caixes valencianes: la CAM, que ha acordat un SIP amb Cajastur i altres caixes espanyoles, i Bancaixa, a més de posar Rodrigo Rato de president de Caja Madrid; els valencians ens hem quedat sense un instrument financer al servei de l'economia productiva'. I n'ha apuntat la causa: 'Aquest dia negre per la nostra economia té com a origen la debilitat del govern valencià i de la classe política valenciana, submisa a Madrid'. Morera ha afegit que 'com era d’esperar, Camps ha canviat la seua proclamació provisional de candidat del PP pel control de Bancaixa per part de Madrid'.

La patronal valenciana, en contra

La Confederació Empresarial Valenciana (CEV), de fet, ja va fer púbica ahir una nota en la qual demanava precisament a Bancaixa que no es fusionés amb Caja Madrid i va alertar dels perills que aquesta fusió comportaria per al sistema financer del País Valencià. Per la CEV, aquesta fusió, de la que diu que acabaria essent, a la pràctica, una absorció, 'suposaria la pèrdua definitiva dels centres de decisió financera', tenint en compte que la CAM ja ha començat el procés de fusió amb caixes espanyoles.

Men?ame