El sector públic es manifesta i els sindicats reforcen l’amenaça de vaga general

  • Avui hi ha una nova reunió entre el govern espanyol i els agents socials, amb poques perspectives d'acord

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de treballadors del sector públic del Principat, del País Valencià i de les Illes van fer vaga ahir i van participar en les manifestacions convocades pels sindicats a les principals ciutats contra el pla d’austeritat del govern espanyol. La vaga tingué un seguiment desigual, però tornà a fer visible l’amenaça dels sindicats, cada vegada més reforçada, de convocar una vaga general a tot l’estat. El cop de força dels sindicats arriba precisament el dia abans d’una nova reunió entre el govern i els agents socials per mirar d’acostar posicions sobre la reforma laboral. La reunió, que es fa avui a Madrid, comença amb molt poques esperances d’acord.

Segons els sindicats, el seguiment de la vaga fou d’un 75% al Principat, d’un 72% al País Valencià i d’un 70% a les Illes. Els governs, en canvi, diuen que el seguiment va ser d’un 12% al Principat, d’un 7% al País Valencià, i d’un 6% a les Illes.

Manifestacions a les principals ciutats

Les principals manifestacions es van fer a Barcelona, amb uns cent cinquanta mil treballadors segons els sindicats (trenta mil segons la guàrdia urbana); a València, amb uns trenta mil participants, segons els sindicats; a Alacant, amb deu mil manifestants; a Palma, amb cinc mil; i Girona, Lleida i Tarragona.

Pels sindicats, el pla d’austeritat amenaça la cohesió social i la qualitat dels serveis bàsics perquè és antisocial. A més, diuen, les retallades salarials dels treballadors públics ataquen un col·lectiu que no és el responsable de l’actual crisi econòmica. Amb això avisen que la jornada d’avui pot ser el preludi d’una vaga general. De fet, durant les manifestacions es van sentir molts crits i consignes reclamant una vaga general.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any