El nou iPhone 4 parla català

  • Arribarà a Catalunya Nord per Sant Joan i a la resta del país, al final de juliol amb Movistar, Orange i Vodafone · També s'ha anunciat el nou sistema operatiu iOS 4, que inclou el català

VilaWeb
Redacció
08.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En una de les presentacions més llargues i pesades, el president d’Apple, Steve Jobs, va anunciar ahir a la Conferència Mundial de Desenvolupadors (WWDC) l’iPhone 4, l’actualització més important des que va sortir. Entre les novetats hi ha una millor resolució de pantalla, càmera de fotos de cinc megapíxels amb flaix i zoom digital de cinc augments, vídeo d’alta definició i l’aplicació iMovie per a editar imatges al mòbil mateix.

La wi-fi de la sala on es feia la presentació funcionava irregularment, però això no va impedir a Jobs d’anunciar també el nou sistema operatiu iOS 4 (per a iPhone, iPad i iPod Touch), que inclou el català, l’esperada funció multitasca, un nou xip i una bateria que allarga l’autonomia de l’aparell tant com la de l’iPad. El preu de l’iPhone 4 serà, als EUA, de 199 dòlars el model de 16 GB, i de 299 el de 32 GB. I es trobarà a Catalunya Nord per Sant Joan (el mateix dia que als EUA) i a la resta del país, al final de juliol. En aquest últim cas, s’amplia el nombre d’operadores que vendran l’iPhone 4: a més de Movistar, que tenia en exclusiva el mòbil d’Apple, l’oferiran Orange i Vodafone. Quant a l’iOS 4, els usuaris de l’iPod Touch, l’iPad i l’iPhone 3GS i 3G el podran descarregar gratuïtament a partir del 21 de juny.

En gairebé dues hores Steve Jobs tot just va tenir temps de presentar una desena de noves funcions de les cent que diu que aplega l’iPhone 4. A banda les esmentades, hi ha la crear carpetes d’aplicacions (també a l’escriptori) i una versió específica per al mòbil de l’iBooks (amb PDF inclòs) i l’iBook Store.

Quan ja no s’esperava cap més anunci, Jobs va pronunciar el famós ‘and one more thing’ per a presentar la videotelefonada. Tot seguit va fer una videoconferència amb el dissenyador principal de la companyia, Jonathan Ive, per ensenyar el funcionament del FaceTime, que és com es diu la videotelefonada a l’iPhone. Ara com ara, solament funciona entre iPhones 4 i amb wi-fi, però Apple parlarà amb operadores perquè també es pugui fer via telèfon.

Cal esmentar que, malgrat que no se’n va fer cap referència a la presentació, també s’ha actualitzat el navegador d’Apple, el Safari, del qual ja es pot descarregar la versió 5 per a Macintosh i Windows. Entre les novetats hi ha una millor integració d’HTML5 i la possibilitat de llegir un article en mode Reader.

La WWDC s’enfoca als desenvolupadors d’Apple en cinc àmbits tecnològics: aplicacions, internet, grafisme, eines de desenvolupament i sistema operatiu. Els enginyers d’Apple oferiran més de cent sessions tècniques als programadors assistents a la conferència, del 7 a l’11 de juny a San Francisco.

Torna el català

Una de les grans novetats que ha introduït Apple en aquesta presentació de productes ha estat la inclusió per defecte del català al nou sistema operatiu iOS 4, el que portarà l’iPhone 4 i que també es podran descarregar gratuïtament el 21 de juny els usuaris dels models de telèfon anterior (iPhone 3G i 3GS), els de l’iPad i els de l’iPod Touch. Fins ara, hi havia aplicacions externes que permetien traduir la interfície de l’iPhone, però no de fàbrica. Ara, Apple ha inclòs el català com a llengua d’interfície i de teclat, i amb diccionari predictiu. Cal recordar que Apple ja havia traduït algunes versions del sistema operatiu de Macintosh, els anys 1990, però va deixar de fer-ho a partir del Mac OS 9. La companyia va justificar la decisió, en part, a les generoses subvencions de la Generalitat a Microsoft per traduir versions de Windows. Les campanyes engegades aquests últims anys perquè Apple tingués en compte el català, juntament amb la imminència de l’obertura d’una botiga oficial a Barcelona, sembla que ha empès la companyia californiana a atendre la petició dels nombrosos usuaris catalanoparlants dels seus productes.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any