El judici d’Alfonso Rus, vist per a sentència

  • El president de la Diputació de València reconeix els insults i injúries al professorat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.06.2010 - 11:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Xàtiva i president de la Diputació de València, Alfonso Rus, ha comparegut aquest matí a la justícia per haver insultat els professors valencians, ara fa poc més d’un any. Rus no ha demanat disculpes i ha ratificat les seves declaracions, afirmant que calia posar-les en context i només anaven dirigides a tres professors. Les dues parts acusadores, Escola Valenciana i la Intersindical Valenciana (STEPV), esperen que Rus sigui penat amb una multa de deu a vint dies per insults i injúries ‘intolerables’ i que aquesta serveixi per depurar responsabilitats. El judici oral ha quedat vist per a sentència.

Rus ha arribat al jutjat de primera instància número 2 de Xàtiva acompanyat d’alguns càrrecs locals del PP. El batlle de Xàtiva ha declarat davant la jutgessa que el tracte de ‘gilipolles’ i ‘poca-vergonyes’ als qui fan servir termes com ara ‘gairebé’ i ‘aleshores’ només anava dirigit a tres professors, que pocs dies abans haurien insultat el president Camps per la política educativa de la Generalitat

El president de la Diputació també ha donat explicacions per dir, en un acte del PP, que ‘rematarien’ tots els qui posaven o volien posar la foto del conseller d’Educació, Font de Mora, de cap per avall. Rus ha defensat que també calia contextualitzar aquestes declaracions.

Tant Escola Valenciana com la Intersindical Valenciana (STEPV) han dit que esperen la condemna de Rus perquè la seva defensa no té validesa jurídica i els insults i injúries han quedat provats.

Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, ha destacat que Rus no ha estat capaç de demanar disculpes durant el judici. La denúncia contra ell, segons Gómez, vol defensar els valors democràtics i dignificar el treball del professorat valencià, precisament quan la Generalitat continua obrint expedients a aquest col·lectiu per criticar el conseller Font de la Mora.

Marc Candela, membre del Secretariat Nacional de STEPV, ha coincidit amb Gómez a demanar el cessament immediat d’Alfonso Rus de president de la Diputació i la dimissió de batlle de Xàtiva: ‘És inacceptable que un càrrec polític insulti i amenaci qualsevol ciutadà’. Així, doncs, els màxims responsables del PP, Francisco Camps i Mariano Rajoy, haurien de fer dimitir Rus si finalment és condemnat, segons les dues parts acusadores.

El president de la Diputació de València va mirar d’evitar el judici, però, encara que va demanar perdó en un recurs i va dir que tan solament es referia a tres docents i no pas a tots, els recursos li van ser denegats.

Aquesta no és pas la primera vegada que el batlle de Xàtiva recorre a l’insult com a argument. L’any 2005, per exemple, quan l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va aprovar el dictamen que ratificava la unitat lingüística del català, va acusar els acadèmics de ‘prostituir-se’ i els va convidar a anar-se’n al Principat. Més recentment, també ha estat molt criticat per haver censurat una exposició fotogràfica al MuVIM i d’haver nomenat un batlle del PP després de la dimissió de Romà de la Calle.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any