Israel no admet que es formi una comissió internacional per a investigar l’assalt al Mavi Marmara

  • El secretari general de l'ONU l'ha proposada avui mateix

VilaWeb
Redacció
06.06.2010 - 18:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s’ha reunit avui amb els seus ministres per debatre, entre altres punts, la proposta del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, de crear una comissió multinacional que investigui l’assalt de l’exèrcit al vaixell turc ‘Mavi Marmara’, que va acabar amb nou activistes morts. Al final de la reunió, Netanyahu ha comentat que necessita més temps per analitzar ‘acuradament la manera com es desenvoluparà aquesta investigació, de manera que es protegeixin els interessos de l’exèrcit i del país’. Més taxatiu ha estat l’ambaixador israelià als EUA, Michael Oren, que ha assegurat que Israel rebutjarà qualsevol comissió internacional per a investigar els incidents de dilluns passat en aigües internacionals.

Oren ha afegit que parla ara mateix amb l’administració del president nord-americà Barack Obama sobre la manera com s’ha d’organitzar i desenvolupar una comissió d’investigació pròpia d’Israel: ‘Som una nació democràtica, amb l’habilitat i el dret per investigar-se a si mateixa, i no per comissions internacionals’.

Ban Ki-moon havia recomanat que la investigació sobre l’assalt de l’exèrcit israelià a la Flota de la Llibertat que duia ajuda a Gaza, l’hauria de dur a terme un comitè neozelandès, dirigit per l’ex-primer ministre de Nova Zelanda Geoffrey Palmer, que inclouria representants de Turquia, Israel i els EUA, a més d’un expert en dret marítim. La comissió investigaria l’incident i emetria un informe final en un termini de dos mesos.

Turquia secunda Ki-moon

Turquia, per la seva banda, estaria disposada a secundar la proposta plantejada pel secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon. ‘Hem insistit en la creació de la comissió com a organisme independent i imparcial. La missió de la comissió hauria de ser examinar l’incident des de tots els punts de vista i indicarla manera d’establir el crim i els criminals’, segons fonts diplomàtiques turques. Malgrat que no s’han concretat les competències que tindrien els cinc integrants de la comissió, Ànkara valora positivament la proposta i accepta la presència d’un representant israelià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any