Ban Ki-moon proposa que un comitè multinacional investigui l’assalt als vaixells humanitaris

  • L'alta comissionada dels Drets Humans de l'ONU reclama la fi del blocatge a Gaza

VilaWeb
Redacció
06.06.2010 - 12:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki-moon, ha proposat una investigació multinacional sobre l’atac de l’exèrcit d’Israel contra la flota de vaixells que transportaven ajuda a Gaza i en què van morir nou activistes turcs per trets de bala. Segons un funcionari israelià, Ki-moon ha suggerit establir un grup d’investigació encapçalat per l’ex-primer ministre de Nova Zelanda, Geoffrey Palmer, representants de Turquia, Israel i els Estats Units. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que s’ha reunit amb els seus ministres avui mateix, ha evitat pronunciar-se sobre la proposta de Ki-moon fins que no se l’estudiï amb profunditat.

Israel, de fet, havia previst la possibilitat de crear un grup d’investigació propi, amb observadors internacionals, per aclarir les causes de l’atac als vaixells de la Flota de la Llibertat. En aquest sentit, l’ambaixador israelià als Estats Units, Michael Oren, ha dit que ara mateix parla amb l’administració del president nord-americà Barack Obama sobre la manera de dur a terme una investigació interna: ‘Israel és una nació democràtica. Tenim la capacitat i el dret a la pròpia investigació i a no ser investigats per un comitè internacional’.

El secretari general de l’ONU, per la seva banda, també ha parlat amb el primer ministre turc, Tayyip Erodogan, sobre ‘opcions’ per tirar endavant una investigació imparcial sobre l’atac de dilluns. Amb unes relacions molt malmeses arran de l’assalt al vaixell de bandera turca ‘Mavi Marmara’, la possibilitat que Turquia i Israel cooperin en un comitè pot ajudar a restablir les relacions.

Contra el blocatge de Gaza

Paral·lelament, l’alta comissionada dels Drets Humans de l’ONU i ex-jutge del TPI, Navi Pillay, va qualificar dissabte d’il·legal el blocatge d’Israel sobre Gaza i va exigir que s’aixequi: ‘Les lleis internacionals humanitàries prohibeixen que els civils sofreixin fam com a mètodo de conflictes’. ‘També està prohibit imposar càstics col·lectius contra civils’. La representant de l’ONU va afegir que, fins i tot en el cas que el blocatge fos legal segons la llei internacional, l’operació de l’exèrcit israelià contra la flota dilluns passat s’hauria d’analitzar juntament amb la seva obligació de permetre ajuda a Gaza.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any