Sitges, centre del poder mundial

  • L'exclusiu Club Bilderberg s'hi reuneix des d'ahir enmig de rigorosíssimes mesures de seguretat

VilaWeb
Martí Crespo
04.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir va començar a l’hotel Dolce de Sitges l’elitista reunió anual del Club Bilderberg, un grup qualificat sovint de veritable govern a l’ombra, pel pes de directius de multinacionals, d’editors i magnats de grups de comunicació, de caps d’estat i de govern, militars, banquers i polítics nord-americans i europeus que s’hi apleguen. El director de l’Agència de Seguretat Nacional dels EUA, Keith B. Alexander; el director general de l’Organització Mundial del Comerç, Pascal Lamy; el secretari general de l’OTAN, Jaap G. Hoop Scheffer; el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet; i un centenar llarg de personalitats més parlaran a Sitges de la situació de les relacions transatlàntiques i, dels entrebancs mundials actuals, com ara la crisi econòmica. L’únic representant del país és Joan Maria Nin, director general de la Caixa.

Enguany hi ha una nombrosa representació grega, formada per una dotzena de participants com el ministre d’Economia Iannis Papathanasiou i el governador del Banc Central grec, Takis Arapoglou. I és que les lliçons i estratègies sobre la fallida d’aquest país han entrat de ple a l’agenda de la reunió del 2010.

Mig segle influint

Cada any des de 1954, el Club Bilderberg organitza una conferència privada amb l’assistència, únicament per invitació, de destacats dirigents nord-americans i europeus i personalitats influents de molts sectors, que hi intervenen a títol particular. Les deliberacions són secretes i tampoc no se n’informa ni s’exposen les conclusions finals. La secretaria del club, de fet, no disposa de web oficial o informativa de les reunions i els assistents. De la sessió a Sitges, per exemple, se’n va tenir una primera informació gràcies al periodista nord-americà Jim Tucker, especialitzat des de fa anys a seguir aquest club que va adoptar el nom de l’hotel d’Oosterbeek (Països Baixos) on es va fer la primera reunió, en plena guerra freda.

Els pocs detalls que se saben de l’exclusiu club provenen d’entrevistes excepcionals com la que va fer la BBC el 2005 al director del grup, Viscount Davignon, on intentava restar credibilitat a les nombroses teories cnspiracionistes que han proliferat gràcies, precisament, al secretisme que envolta les reunions. L’any passat, el diari anglès The Guardian va enviar un periodista a la reunió de Vouliagmeni (Grècia) per descobrir-ne tants detalls com fos possible, sense gaire èxit. També fan un esforç per aplegar les poques dades relatives al club en aquesta wiki crítica.

Enguany, a Sitges

L’hotel Dolce, de cinc estrelles, fa dies que no permet reservar habitacions entre el 2 i el 6 de juny, atès que les reunions del Club Bilderberg s’envolten no sols de secretisme, sinó també de les màximes mesures de seguretat. A les instal·lacions de l’hotel, els cent vint participants que s’hi esperen disposen de luxoses habitacions i de sala de reunions, a més de balneari, camp de golf i la cuina de Carme Ruscalleda.

En ocasió de la reunió a Sitges, l’Assemblea pels Drets Socials de la Comarca del Garraf ha convocat dissabte a les onze del matí una manifestació amb el lema ‘Que no decideixin per tu. La crisi que la paguin els rics. Ni Club Bilderberg, ni FMI, ni UE. Ni a Sitges ni enlloc!’. Paral·lelament, també es preparen rebudes als participants i accions durant aquests tres dies.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any