La reunió entre govern, patronal i sindicats propicia alguns avanços

  • Zapatero diu que aprovarà la reforma laboral el 16 de juny per més que no hi hagi acord · Els sindicats havien amençat de convocar vaga general

VilaWeb
Redacció
02.06.2010 - 22:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió en el Ministeri de Treball entre govern i agents socials ha permès concretar un cert apropament en les posicions de les diferents parts en la negociació per la reforma laboral després que José Luís Rodríguez Zapatero anunciés aquest matí que el govern espanyol aprovaria la reforma laboral el dimecres 16 de juny per més que no hi hagi acord amb els sindicats i la patronal. ‘El mercat necessita senyals de calma i confiança’, ha dit el president espanyol. Els sindicats havien amenaçat recentment de convocar una vaga general si la reforma laboral acabava essent perjudicial pels treballadors.

Els petits acords que s’han aconseguit a la reunió entre govern i agents socials no ha transcendit. Només se sap per un comunicat conjunt de les tres parts que han decidit continuar negociant i esgotar les opcions d’arribar a un acord per la reforma laboral.

Zapatero havia ajornat el termini per acordar la reforma laboral per les desavinences entre els sindicats i la patronal. Passar de quaranta-cinc dies per any treballat a trenta-tres i facilitar l’acomiadament són algunes de les mesures més reclamades per la patronal. Els sindicats no les accepten i destaquen que per reactivar l’economia cal facilitar crèdits a les famílies i les empreses, més enllà de dur a terme una reforma laboral.

La reforma s’aprovarà en consell de ministres per decret. Si hi ha acord, el decret inclourà els termes pactats amb els agents socials; si no, recollirà els de la proposta que l’executiu ja té elaborada i que presentarà avui al vespre a sindicats i patronal.

Zapatero ha assenyalat que l’acord entre els agents socials ‘no és gens fàcil’. Si malgrat tot aconsegueixen signar un pacte ‘la reforma serà el contingut de l’acord’, i si no ‘el govern ja té perfilat el contingut d’una reforma laboral que afectarà aspectes essencials del nostre mercat de treball’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any