Caixa Penedès i Sa Nostra aproven la fusió freda amb Caja Murcia i Caja Granada

  • Els consells d'administració es van reunir ahir a la tarda

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els consell d’administració de Caixa Penedès i Sa Nostra van aprovar ahir la constitució d’una ‘fusió freda’, un Sistema Institucional de Protecció (SIP), amb Caja Murcia i Caja Granada. Segons algunes fonts, l’entitat resultant potser es dirà Mare Nostrum i, bo i essent formada per caixes de la Mediterrània, sembla que tindrà el domicili social a Madrid i, per tant, que hi pagarà impostos. La nova entitat demanarà uns 875 milions d’euros al FROB per la integració, una xifra que equival al 2% dels actius ponderats per risc de totes les caixes juntes, el màxim permès per la Unió Europea.

Amb aquesta ‘fusió freda’, cada una de les quatre entitats mantindrà la seva personalitat jurídica, la seva marca, el seu compromís territorial i el seu negoci minorista. També es preserven independents els òrgans de govern i l’obra social. El president de Caja Murcia, Carlos Egea, presidirà el Consell; el vice-president serà el director general de Caixa Penedès, Ricard Pagés; el secretari serà Antonio Jara, president de Caja Granada, i Fernando Alzamora, president de Sa Nostra, presidirà la comissió d’auditoria.

El nou grup estarà participat en un 39% per Caja Murcia, un 27% per Caixa Penedès, un 19,5% per Caja Granda, i un 14,5% per Sa Nostra. Ara tan sols cal que el procés de fusió sigui aprovat a les assemblees generals de totes les caixes, tràmit que caldrà superar abans del 30 de juny, termini fixat per la Unió. El grup tindrà actius valorats en 73.054 milions, unes 1.700 oficines i més de vuit mil treballadors.

El cinquè procés d’aliances

Aquest és el cinquè procés d’integració al qual hi participen caixes del país. Dilluns Caixa Girona, que s’havia despenjat de diverses fusions anteriors, va aprovar de ser absorbida per la Caixa. La CAM, per la seva banda, va aprovar fa una setmana de constituir també per la via de la ‘fusió freda’, una nova societat amb Cajastur (Astúries), Caja Cantabria i Caja Extremadura. I el dia 17 es van aprovar definitivament a les assemblees generals els dos processos de fusió que afecten la major part de caixes del país: la fusió més gran, entre Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa; i una altra ja té nom, Unnim, i aplega Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu.

Les que continuen en solitari

Les entitats que sembla que no pensen entrar en cap procés de fusió són Bancaixa, Caixa Ontinyent i Caixa Pollença. Amb tot, Bancaixa ja ha dit que, sense desestimar ofertes, esperarà ‘a una segona onada de fusions’ per integrar-se amb alguna altra entitat. Caixa Ontinyent ha dit clarament que s’estimava més de no fusionar-se amb cap altra entitat.

Caixa Laietana defensa l’opció del SIP

Una altra caixa que de moment continua sense formar part de cap procés de fusió és Caixa Laietana, que havia negociat llargament amb Caixa Penedès. Amb tot, la mateixa caixa ha confirmat que està negociant la integració a un SIP amb cinc caixes espanyoles, entre les quals, Caja Madrid, la més gran del grup resultant, que havia intentat de fusionar-se amb les caixes valencianes, sense aconseguir-ho. Les altres quatre caixes són: Caja Insular de Canarias, Caja de Ávila, Caja Segovia i Caja Rioja.

Caixa Laietana va enviar ahir aquest comunicat, en el qual defensa l’opció escollida per l’entitat i la modalitat SIP. ‘Oferirà noves oportunitats de negoci i reforça totes les garanties dels seus integrants’, diu el comunicat, que afegeix que tant la fundació com l’obra social ‘romandran inalterables’ i que el SIP ‘permet mantenir la identitat i personalitat jurídica’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any