Condemna internacional a l’atac d’Israel a la flota solidària

  • Milers de manifestants protesten a les ciutats del nostre país contra l'acció de l'exèrcit israelià, que va matar entre nou i dinou activistes en aigües internacionals · Els cooperants dels vaixells es troben retinguts al port d'Ashdod (Israel)

VilaWeb
Redacció
01.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comunitat internacional va condemnar ahir l’acció d’Israel, començant pel secretari general de l’ONU, Ban Ki-Moon, que va criticar-la i va demanar explicacions al govern israelià. També van reaccionar-hi contra la Comissió Europea, el Parlament Europeu i l’alta representant comunitària en Política Exterior, Catherine Ashton. Milers de manifestants van repudiar, així mateix, l’acció que va portar a la mort de nou a dinou activistes de la flota solidària en aigües internacionals.


Nou activistes, pel cap baix, van morir ahir sota el foc de l’exèrcit israelià que volia aturar la flota de la llibertat. L’atac va suscitar reaccions de condemna de l’ONU, de la UE i de la majoria de potències mundials, que van considerar desproporcionat l’ús de la força. Israel va lamentar les morts i va dir que els militars havien repel·lit un atac armat d’activistes pro-palestins. Un portaveu del govern israelià va arribar a vincular els activistes dels vaixells amb el terrorisme islamista. Per defensar-se Israel va difondre un vídeo en què els soldats salten als vaixells des d’helicòpters i comença la batalla.

Estupor en la comunitat internacional

Organismes internacionals com l’ONU i la UE van declarar-se consternats i van demanar a Israel que ordenés una investigació dels fets, en què van morir, si més no, nou activistes. Un dels primers a condemnar l’atac va ser el secretari general de la ONU, Ban Ki-Moon. Després va condemnar-lo la Unió Europea per boca de l’alta representant comunitària en Política Exterior, Catherine Ashton.

Menys enèrgica va ser la reacció dels Estats Units, que es va limitar a lamentar les morts i va demanar a Israel més informació sobre els esdeveniments. En una conversa telefònica, el president nord-americà Barack Obama va expressar al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu (amb qui finalment no es reunirà demà, com estava previst), ‘la importància d’aclarir els fets i les circumstàncies de l’incident com més aviat , millor’.

Milers de participants en les manifestacions

A moltes ciutats del país va haver-hi ahir al vespre concentracions contra l’atac israelià a la flota de la llibertat que pretenia desembarcar ajuda humanitària a les costes de Gaza. Entre aquestes es comptaven Alacant, Barcelona, Castelló, Girona, Lleida, Lloret de Mar, Palma, Sabadell, Sallent, València i Vilanova i la Geltrú.

Tres dels activistes del comboi solidari interceptat ahir són Manuel Tapial i Laura Arau, residents a Vic i membres de l’associació Cultura, Pau i Solidaritat; i el periodista valencià David Segarra, que seguia la flota per a Telesur. Cap dels tres no va ser ferit en l’atac. Ara, la Unió de Periodistes Valencians va expressar a VilaWeb molta preocupació per la manca d’informació sobre l’estat de salut de Segarra, associat a l’entitat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any