Francesc Antich suprimeix dues conselleries per reduir la despesa pública

  • Elimina la conselleria d'Agricultura i Pesca i la de Treball, que s'uneixen a la de Presidència i a la de Turisme, respectivament

VilaWeb
Redacció
31.05.2010 - 20:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern balear, Francesc Antich, ha anunciat avui que suprimeix dues conselleries com a mesura per contribuir en la reducció del dèficit públic. En concret, elimina la conselleria d’Agricultura i Pesca, que s’uneix a la de Presidencia, i la de Treball, que s’integra a la de Turisme. És una de les mesures que ha avançat en una conferència de premsa urgent i que aquest dimarts acabarà de completar Parlament balear. Finlament, Antich ha dit que encara no té quantificat l’estalvi que suposaran aquestes fusions i ha dit que preveu estalviar uns 120 milions d’euros entre la part de retallada pública i la part fiscal.

L’apujada de l’IRPF topa amb l’oposició

Les reunions d’Antich amb els caps del PP balear i d’Unió Mallorquina (UM), José Ramón Bauzá i Josep Melià respectivament, han acabat sense cap mena d’acord. El PP no donarà suport a les mesures d’austeritat de l’executiu per reduir el dèficit públic i UM només ho farà si no s’apuja l’IRPF.

José Ramón Bauzà ha retret al govern que no hagi proposat en cap moment de la reunió de reduir el nombre de conselleries. A més, el PP també es mostra totalment contrari a augmentar els impostos per a les rendes més altes, tal com proposa Antich, en considerar-ho que això va en detriment de l’augment progressiu del consum. És per això ha anunciat que no donaria pas suport a les mesures.

Justament és aquest augment d’impostos el que fa ballar el possible suport d’UM. El seu president ha valorat ‘positivament’ les mesures d’austeritat, després de la reunió amb Antich. Melià, el suport del qual podria ser decisiu per a aprovar les mesures al parlament, ha dit que ‘UM estudiarà les mesures perquè són bones i necessàries en temps de crisi’, però ha matisat apujar els impostos ‘podria ser perjudicial per a l’economia’.

La possibilitat de gravar a l’alça l’impost de successions i el de transmissions patrimonials de les rendes més altes a partir del 2011 és una de les mesures sobre les quals hi podria haver discordances. Concretament, hi hauria unes franges de l’impost de successions per a gravar més a qui tingui més base liquidable, tenint en compte que actualment solament grava l’1% de totes les rendes. Així mateix, es modificaria el tram autonòmic de l’IRPF i s’eliminarien les inversions no compromeses.

Les mesures ja es van anticipar dissabte en les reunions del president amb agents socials. Entre més coses va dir que preveia, principalment, de reduir 120 milions d’euros de despesa pública, que s’han d’afegir a la retallada de 220 milions dels pressupostos de 2010.

A banda, a la sortida de la reunió de dissabte, la portaveu del govern, Joana Barceló, va esmentar una possible reducció d’empreses i d’organismes públics: ‘Hem de procurar el màxim control de la despesa pública i per això hi hauria eliminacions o fusions’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any