El consell de seguretat de l’ONU es reuneix d’urgència per l’atac a la flota solidària

  • Netanyahu anul·la la visita a la Casa Blanca prevista per demà · Israel assalta la flota que anava a Gaza i mata entre deu i vint activistes · Israel diu que els soldats van ser atacats i intenta desacreditar els ocupants del vaixell vinculant-los a al-Qaeda

VilaWeb
Redacció
31.05.2010 - 15:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exèrcit israelià (comunicat) ha atacat aquesta matinada la flota de sis vaixells organitzats per grups de solidaritat amb Palestina (comunicat) que s’adreçava a Gaza amb ajut humanitari. Ho ha fet en aigües internacionals i en l’atac ha mort un nombre de persones que les diverses fonts xifren entre deu i dinou, a més de desenes de ferits. El consell de seguretat de l’ONU es reuneix d’urgència aquesta tarda a Nova York per tractar de l’atac.

Consell de Seguretat de l’ONU

A instàncies de Turquia, que és membre rotatiu del consell de seguretat de l’ONU, aquest es reunirà d’urgència aquesta tarda per estudiar la resposta a l’atac d’Israel.

Aigües internacionals

Israel ha admès que l’assalt havia tingut lloc en aigües internacionals i que havia fet ús de foc real, però ho ha atribuït a la ‘reacció violenta’ dels activistes, a qui acusa d’haver atac els soldats amb ganivets i pals, i a qui ha volgut desacreditar vinculant-los a al-Qaeda. A més, l’exèrcit israelià insisteix que no ha ‘atacat’ la flota sinó que s’ha limitat a complir l’ordre del govern d’impedir que la flota entrés a Gaza sense autorització d’Israel.

La ‘Flota de la Llibertat’, nom que rep el vaixell atacat, és organitzada per la fundació humanitària turca Insani Yardim Vakfi, la campanya europea ‘Contra el setge de Gaza’, les campanyes grega i sueca ‘Vaixell a Gaza’ i el Moviment per la Llibertat de Gaza (Free Gaza). Els nou vaixells van partir la setmana passada des de diversos ports del mediterrani ambdeu tones de subministraments mèdics, equips de construcció, material educatiu i ajut humanitari.

Indignació a la Unió Europea, al món àrab i a Turquia

L’atac d’Israel ha estat condemnat per diversos governs i instutucions i també per la Unió Europea, que ha demanat una investigació per aclarir els fets. La Unió Europea s’ha reunit avui d’urgència per decidir sobre l’atac d’Israel a la flota humanitària. A més, el parlament europeu ha demanat que el Quartet intervingui per forçar Israel a aixecar immediatament i sense condicions el blocatge a Gaza. El govern turc ha estat el primer a mostrar la seva ‘protesta enèrgica’ per l’atac militar d’Israel contra la flota humanitària i l’ha qualificat d’inacceptable.

‘Israel ha d’assumir les conseqüències d’aquest comportament, que constitueix una violació de la llei internacional’, ha dit el Ministeri d’Afers Exteriors, que ha advertit Israel de les conseqüències ‘irreparables’ que tindran aquests fets en les relacions bilaterals. ‘Qualsevol que sigui el motiu, una acció així contra civils implicats en accions pacífiques és inacceptable’.

La Unió Europea ha condemnat ‘l’ús de la violència que s’ha cobrat un alt nombre de víctimes’ entre els membres de la flota que duia ajuda humanitària a Gaza i ha exigit una investigació ‘imparcial i immediata’ dels esdeveniments. En una declaració de la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, aprovada pels ambaixadors comunitaris la UE reclama a les autoritats israelianes que permetin a les autoritats tenir accés als seus ciutadans que viatjaven als vaixells atacats per Israel. ‘La UE no accepta la política de bloqueig constant sobre Gaza: és inacceptable i políticament contraproduent’, ha declarat Ashton.

També ha reaccionat ja el govern espanyol, que ostenta la presidència de torn de la Unió Europea. En un comunicat, el secretari d’Estat per a la UE, Diego López Garrido, ha ha titllat d’inacceptable l’atac israelià i ha convocat l’ambaixador d’Israel a l’estat espanyol per demanar-li explicacions.  

De manera urgent, i en protesta contra l’atac israelià, s’ha convocat una concentració avui a les set del vespre davant la cambra de comerç Espanya-Israel a Barcelona. També han convocat concentracions a altres viles i ciutats del país, com a València, que es farà a la plaça de l’Ajuntament també a les set. I a la mateixa hora hi ha previstes concentracions a Brussel·les, Londres, Estocolm, Paris, Atenes, Chıcago, i Madrid. Durant la matinada, centenars de turcs s’han manifestat a Ankara i Istanbul per protestar contra els fets.

Netanyahu anul·la la visita a la Casa Blanca, Washington

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anul·lat la visita a la Casa Blanca per reunir-se amb Barack Obama que era prevista per demà. Inicialment havia dit que volia mantenir el compromís, però algunes hores més tard ha decidit no viatjar als Estats Units.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any