Notícies

Dilluns  31.05.2010  14:58

Israel assalta la flota solidària que anava a Gaza i mata entre deu i vint activistes

Israel diu que els soldats van ser atacats i intenta desacreditar els ocupants del vaixell vinculant-los a al-Qaeda · Manuel Tapial, Laura Arau i David Segarra es troben bé, segons López Garrido · Indignació a la Unió Europea, al món àrab i a Turquia

Men?ame
 

L'exèrcit israelià (comunicat) ha atacat aquesta matinada la flota de sis vaixells organitzats per grups de solidaritat amb Palestina (comunicat) que s'adreçava a Gaza amb ajut humanitari. Ho ha fet en aigües internacionals i en l'atac ha mort un nombre de persones que les diverses fonts xifren entre deu i dinou, a més de desenes de ferits.

Els dos activistes catalans i el periodista valencià, vius

A la flota humanitària cap a Gaza hi viatjaven dos catalans i un valencià, que es troben bé, segons que ha confirmat el secretari d'estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido.  Es tracta dels activistes Manuel Tapial i Laura Arau, residents a Vic i membres de l'associació Cultura, Pau i Solidaritat; i del periodista valencià David Segarra, que cobria la flota per a Telesur. El govern espanyol demana ara a Israel que alliberi de manera immediata els tres activistes, que es troben retinguts.

La Unió de Periodistes Valencians, per la seva banda, ha expressat a VilaWeb 'molta preocupació' per la manca de dades i d'informació sobre l'estat de salut de Segarra, associat a l'entitat. La Unió ha intentat de posar-se en contacte amb diverses persones i autoritats per saber com es troba Segarra, sense aconseguir-ho.

Aigües internacionals

Israel ha admès que l'assalt havia tingut lloc en aigües internacionals i que havia fet ús de foc real, però ho ha atribuït a la 'reacció violenta' dels activistes, a qui acusa d'haver atac els soldats amb ganivets i pals, i a qui ha volgut desacreditar vinculant-los a al-Qaeda. A més, l'exèrcit israelià insisteix que no ha 'atacat' la flota sinó que s'ha limitat a complir l'ordre del govern d'impedir que la flota entrés a Gaza sense autorització d'Israel.

La 'Flota de la Llibertat', nom que rep el vaixell atacat, és organitzada per la fundació humanitària turca Insani Yardim Vakfi, la campanya europea 'Contra el setge de Gaza', les campanyes grega i sueca 'Vaixell a Gaza' i el Moviment per la Llibertat de Gaza (Free Gaza). Els nou vaixells van partir la setmana passada des de diversos ports del mediterrani ambdeu tones de subministraments mèdics, equips de construcció, material educatiu i ajut humanitari.

Indignació a la Unió Europea, al món àrab i a Turquia

L'atac d'Israel ha estat condemnat per diversos governs i instutucions i també per la Unió Europea, que ha demanat una investigació per aclarir els fets. La Unió Europea es reuneix avui d'urgència per decidir sobre l'atac d'Israel a la flota humanitària. A més, el parlament europeu ha demanat que el Quartet intervingui per forçar Israel a aixecar immediatament i sense condicions el blocatge a Gaza. El govern turc ha estat el primer a mostrar la seva 'protesta enèrgica' per l'atac militar d'Israel contra la flota humanitària i l'ha qualificat d'inacceptable.

'Israel ha d'assumir les conseqüències d'aquest comportament, que constitueix una violació de la llei internacional', ha dit el Ministeri d'Afers Exteriors, que ha advertit Israel de les conseqüències 'irreparables' que tindran aquests fets en les relacions bilaterals. 'Qualsevol que sigui el motiu, una acció així contra civils implicats en accions pacífiques és inacceptable'.

També ha reaccionat ja el govern espanyol, que ostenta la presidència de torn de la Unió Europea. En un comunicat, el secretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, ha ha titllat d'inacceptable l'atac israelià i ha convocat l'ambaixador d'Israel a l'estat espanyol per demanar-li explicacions.  

De manera urgent, i en protesta contra l'atac israelià, s'ha convocat una concentració avui a les set del vespre davant la cambra de comerç Espanya-Israel a Barcelona. També han convocat concentracions a altres viles i ciutats del país, com a València, que es farà a la plaça de l'Ajuntament també a les set. I a la mateixa hora hi ha previstes concentracions a Brussel·les, Londres, Estocolm, Paris, Atenes, Chıcago, i Madrid. Durant la matinada, centenars de turcs s'han manifestat a Ankara i Istanbul per protestar contra els fets. 

Men?ame