Israel assalta en alta mar la flota solidària que anava a Gaza i mata entre deu i setze activistes

  • Diu que els soldats van ser atacats i intenta desacreditar els ocupants del vaixell vinculant-los a al-Qaeda

VilaWeb
Redacció
31.05.2010 - 08:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exèrcit israelià (comunicat) ha atacat aquesta matinada la flota de sis vaixells organitzats per grups de solidaritat amb Palestina (comunicat) que s’adreçava a Gaza amb ajut humanitari. Ho ha fet en aigües internacionals i en l’atac ha mort un nombre de persones que les diverses fonts xifren entre deu i setze, a més de desenes de ferits.

Israeli ha admès que l’assalt havia tingut lloc en aigües internacionals i que havia fet ús de foc real, però ho ha atribuït a la ‘reacció violenta’ dels activistes, a qui acusa d’haver atac els soldats amb ganivets i pals, i a qui ha volgut desacreditar vinculant-los a al-Qaeda. A més, l’exèrcit israelià insisteix que no ha ‘atacat’ la flota sinó que s’ha limitat a complir l’ordre del govern d’impedir que la flota entrés a Gaza sense autorització d’Israel.

L’atac d’Israel ha estat condemnat per alguns governs, com el turc, el francès, l’espanyol, la Lliga Àrab i també per la Unió Europea, que ha demanat una investigació per aclarir els fets. La indignació generada ha fet que s’hagin convocat, de manera urgent, concentracions de protesta a diverses ciutats: aquest vespre, a Barcelona i València, i demà, a Palma.

La ‘Flota de la Llibertat’ és organitzada per la fundació humanitària turca Insani Yardim Vakfi, la campanya europea ‘Contra el setge de Gaza’, les campanyes grega i sueca ‘Vaixell a Gaza’ i el Moviment per la Llibertat de Gaza (Free Gaza). Els nou vaixells van partir la setmana passada des de diversos ports del mediterrani ambdeu tones de subministraments mèdics, equips de construcció, material educatiu i ajut humanitari.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any