Prop de 24.000 sabadellencs voten a la consulta sobre la independència

  • La participació se situa al 13,76% · Amb més del 91,9% escrutat, el vot pel sí és del 92,46%, el no 5,61% i en blanc, 1,85% · Dimarts es donaran les dades definitives · L'organització subratlla que s'ha superat la participació de la consulta de la Diagonal, amb molts menys recursos · Més de la meitat dels votants ho fan anticipadament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

23.870 sabadellencs van exercir ahir el seu dret a vot en la consulta sobre la independència. La xifra de participació, que se situa en el 13,76%, ha estat molt ben valorada pels organitzadors de la consulta, que ressalten que van superar la xifra de la consulta de la Diagona de Barcelona, del 12.,7%, i la de Lleida, del 8%. Cal tenir en compte que Sabadell és la ciutat més gran que ha fet la consulta i que és la cinquena amb més habitants de tot el Principat.

Marc Monràs va voler  subrarllar, també, que la inversió a Sabadell ha estat de 0,23 euros per habitant, deu vegades menys que en la consulta de la Diagonal a Barcelona. Finalment, l’organització de la consulta va voler felicitar molt especialment els vuit-cents voluntaris per la tasca feta.

La majoria dels que van votar ahir ho va fer a favor del sí (92,46%). El 5,6% va votar en contra i un 1,85%, en blanc. Tot amb tot, aquestes dades corresponen al 91,9% escrutat i fins demà no se sabran les dades definitives. Amb aquestes xifres, més de mig milió de catalans ja han votat en les diverses tandes de consultes que s’han fet al Principat.

Les dues cares de l’independentisme

Entre els 24.000 sabadellencs que ahir van votar hi ha moltes diferències culturals, d’origen i lingüístiques. Però pràcticament tots, això sí, van votar el mateix. Dels independentistes que parlen espanyol, als veïns de Sabadell de tota la vida. Dels veïns del barri de Can Oriac, als veïns del centre de Sabadell. Les dues cares de l’independentisme van sortir a votar ahir a la ciutat de Sabadell. En aquest vídeo podeu veure com voten els veïns del barri de Can Oriach, amb forta presència de catalans d’origen espanyol, i els veïns de la Rambla, el centre de la ciutat. Tots dos volen el mateix, i van votar que sí. Però cadascú fa servir arguments propis.

La importància del vot anticipat, que fou més del 51,52% del total dels vots emesos

Els responsables de la consulta fan una valoració ‘molt positiva’ dels resultats i encoratgen la societat civil a continuar treballant perquè els polítics ‘no s’adormin’ i perquè sigui el Parlament qui convoqui un referèndum vinculant. Marc Monràs, però, cap de la campanya per la consulta a Sabadell, va posar ahir l’accent en la importància que ha tingut el vot anticipat en aquesta consulta: 12.298 votants, més de la meitat, han exercit el vot de manera anticipada. Monràs va voler destacar aquesta dada perquè podria marcar una tendència de cara a la es properes onades de consultes. De la mateixa manera, el cap de la campanya va voler destacar també la participació dels col·lectius d’immigrats i dels menors de 18 anys: ‘s’ha considerat que els immigrants censats són de casa nostra perquè paguen impostos igual que els ciutadans de més de 16 anys que també poden votar’.

Sabadell, la cinquena onada

La d’ahir va ser la cinquena tanda de consultes que s’han fet al Principat. Tot va començar el 13 de setembre a Arenys de Munt. Després van venir el 13D, el 28F i el 25A: en total, 461 municipis han opinat sobre la independència de Catalunya. Avui ha estat el torn de Sabadell, el municipi més gran que ha organitzat la consulta, i encara ha de venir una sisena tanda, la del 20 de juny. Vegeu en aquest canal de VilaWeb TV tots els reportatges sobre les consultes sobre la independència.

L’observador internacional Paulos Filipov, de la minoria macedònia de Grècia, ha dit que Europa no podia ignorar aquestes consultes i ha assegurat que les institucions europees les seguien atentament.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any