Manifestació multitudinària a Sueca per la recuperació del Xúquer

VilaWeb
Redacció
29.05.2010 - 20:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de manifestants (15.000, segons l’organització; 12.000, segons la policia) han recorregut avui Sueca per reclamar la recuperació i preservació del riu Xúquer, convocats per la Plataforma Xúquer Viu. Amb el lema ‘Pel Xúquer, pel nostre futur’, han demanat que els governs treballin perquè el riu porti aigua ‘de bona qualitat i duradora, per a beure i també per al desenvolupament d’activitats productives’.

La mobilització ha tingut el suport de 24 ajuntaments i 104 entitats. Portaveus de la plataforma Xúquer Viu han explicat que la manifestació tenia lloc cinc anys després de la protesta contra el transvassament Xúquer-Vinalopó, una ‘amenaça imminent’ per al riu i l’Albufera. Ara la plataforma ha organitzat aquesta nova mobilització ciutadana davant ‘l’estancament’ de la política de l’aigua. Així, han explicat que el Xúquer i l’Albufera continuen ‘sense tenir fixats cabals ecològics que garanteixin la seva viabilitat’ i també han denunciat que el nou Pla de Conca, que s’hauria d’haver aprovat a final de 2009, ‘es troba aturat’. 

El manifest que s’ha llegit avui consta de sis punts, entre els quals destaquen la demanda d’una bona qualitat de l’aigua de boca, la destinació d’aquesta a usos agraris en lloc d’urbanístics i la finalització de la sobreexplotació de determinats aqüífers. En un àmbit més general també es demana l’aplicació de la Directiva europea Marc de l’Aigua per tal que es reguli un cabal ecològic pel riu i l’acurat compliment del Pla de Recuperació del Xúquer, vigent des del 2008.

Actualment s’aplica el Pla de Conca de 1998, que segons la plataforma és ‘insostenible, ja que va repartir més aigua de la que portava el riu, no estableix cap cabal ecològic en els últims 60 quilòmetres i va permetre la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental’. A més de denunciar que hi ha molts pobles de la Ribera Alta i el Baix Xúquer que encara ‘beuen aigua amb altes concentracions de nitrat’ també critiquen que, a sobre, ‘ara es pretengui que el transvassament serveixi per alimentar l’especulació urbanística i el negoci d’uns pocs’.

Per tot plegat, els manifestants han demanat ‘responsabilitat’ a la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient espanyol perquè ‘abandonin la demagògia’ i ‘es posin a treballar seriosament en la preservació del Xúquer i els seus ecosistemes, sense els quals no hi hauria aigua, ni en quantitat ni en qualitat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any