‘Si arribem a Gaza, serà una fita històrica’

  • Entrevista amb el periodista David Segarra, que acompanya una flota internacional a la Franja de Gaza · Ban Ki-moon demana responsabilitat a la flota i a Israel, que avisa que no els deixaran entrar

VilaWeb
VilaWeb
Bel Zaballa
28.05.2010 - 17:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘No t’imagines com ens esperen a Gaza. Si arribem, serà històric. Gaza és una presó per a un milió i mig de persones, que mai no surten i on no hi entra pràcticament ningú. La transcendència psicològica, moral i emocional per als palestins és incalculable’, diu a VilaWeb el periodista valencià David Segarra, que cobreix per a Telesur la ruta d’una flota internacional on vuit-cents activistes miren de trencar el blocatge d’Israel i introduir a Gaza aliments i medicaments. Israel, però, ja ha advertit que no els ho permetrà i que ho farà, si cal, per la força. Davant de la situació actual, el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, ha demanat a les dues parts ‘responsabilitat’.

En nom de l’ONU, que ha demanat repetidament a Israel que reobri els passos fronterers amb la Franja de Gaza, Ban Ki-moon ha instat les dues parts que mirin de trobar una solució satisfactòria i que ‘actuïn amb precaució i sentit de la responsablitat’. 

L’anomenada ‘Flota de la Llibertat’, l’ha organitzada la fundació humanitària turca Insani Yardim Vakfi, la campanya europea ‘Contra el setge de Gaza’, les campanyes grega i sueca ‘Vaixell a Gaza’ i el Moviment per la Llibertat de Gaza. Els nou vaixells van partir fa uns dies des de diversos ports del mediterrani amb vuit-cents activistes i tones de subministraments mèdics, equips de construcció, material educatiu i ajut humanitari. Però Israel ho considera una missió propagandística i diu que a Gaza no hi ha cap crisi humanitària. És per això que el govern israelià ha ordenat a l’exèrcit que impedeixi l’arribada de la flota a Gaza: ‘No tenim cap problema per transportar aquests béns a Gaza, però abans han de passar pels controls de seguretat’, diu un responsable de l’executiu.

‘Si Israel ataca els vaixells, serà un acte de pirateria’

David Segarra diu que la flota ‘navega per aigües internacionals, i segons les lleis internacionals, si Israel ataca els vaixells, serà un acte de pirateria contra els vuit-cents tripulants de cinquanta nacions, entre els quals hi ha quinze diputats europeus, periodistes de quaranta mitjans internacionals i palestins que no han estat mai a Gaza’. Els tripulants són conscients de l’advertència d’Israel, tal com diu el periodista: ‘Ha dit que assaltaria els nou vaixells, i que deportaria les vuit-centes persones a un camp de detenció que ha preparat a Ashdod. Els estrangers seran deportats i els israelians i palestins, arrestats i passaran a intel·ligència militar.’

L’organització no té intenció de rendir-se ‘sota cap condició’, cosa que vol dir, segons Segarra, que faran ús d’una ‘resistència pacífica’. El periodista, co-fundador de la revista L’Avanç, diu a VilaWeb que Israel es troba ‘cada cop més fora de la realitat’ i recorda que la majoria dels dos-cents estats de l’ONU condemnen les seves polítiques: ‘Només els queda l’Europa occidental i els Estats Units’. Pocs però amb molt de poder… ‘Sí, amb poder, però aquesta flota és una mostra del nou món multipolar’, respon.

La flota té previst d’arribar dissabte a Gaza, tot i que no n’ha transcendit l’hora ‘per motius de seguretat’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any