Els sindicats estenen l’ombra d’una vaga general sobre la reforma laboral

  • CC OO i UGT van anunciar ahir que la convocarien, si el govern espanyol aprovava una reforma laboral que perjudiqués els drets dels treballadors · Els sindicats també s’oposen al decret aprovat avui pel congrés dels diputats espanyol

VilaWeb
Redacció
28.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

UGT i CC OO van anunciar ahir que convocarien una vaga general, si la negociació amb la patronal i el govern espanyol sobre la reforma laboral fracassava i l’executiu espanyol aprovava una reforma laboral per decret ‘perjudicial als treballadors’. Els secretaris generals d’aquests sindicats, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, van explicar que ja havien negociat amb les patronals CEOE i CEPYME, però que volien que el govern espanyol s’afegís a les negociacions, perquè l’acord, que s’hauria de tancar aquest mes, és ‘necessari i urgent’.

 

La convocatòria, feta per tots dos sindicats, es condiciona al fet que la reforma laboral sigui lesiva als treballadors. I, segons Méndez (UGT), seria lesiva ‘qualsevol decisió legal que impliqués un retrocés o una retallada dels drets laborals individuals o col·lectius’.

Segons Toxo (CC OO), el govern ‘lluny d’agilitar la negociació la desincentiva’, si s’ha de fer cas de les declaracions del ministre de Treball, Celestino Corbacho, que va anunciar un decret llei, en cas que no hi hagués acord a la taula de diàleg social. Si aquest fos finalment el desenllaç, les organitzacions sindicals convocarien la vaga general, que ja propugnen alguns altres sindicats, com la CGT i la Intersindical-CSC.

A més, aquests dos sindicats es van oposar al decret llei que determina les mesures per a reduir el dèficit aprovat  pel congrés espanyol. Aquest decret retalla, de mitjana, un 5% els salaris dels funcionaris i congela les pensions, llevat de les no contributives i mínimes.

El ministre Sebastián planta cara als sindicats

El ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, va demanar ahir al vespre que els sindicats posessin sobre la taula una reforma laboral profunda. Si no, el govern espanyol tenia la ‘ferma intenció de prendre les mesures que consideri necessàries’. Segons ell, calen unes reformes ‘ambicioses que facilitin la mobilitat dels treballadors, una contractació fàcil i una adaptació en termes de formació’. A sobre, va recalcar que l’economia espanyola no podia ser com abans, ‘perquè aquests últims quinze anys hem viscut per sobre de les nostres possibilitats’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any