El TC refusa de declarar-se incompetent per resoldre sobre l’estatut

  • La decisió s'ha pres per unanimitat emparant-se en l'article 17.2 de la llei del Constitucional espanyol · Ho havia demanat el Parlament de Catalunya

VilaWeb
Redacció
27.05.2010 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha refusat avui de declarar-se incompetent per resoldre sobre l’estatut, tal com havia demanat el Parlament de Catalunya el mes passat. En aquell moment, després de l’enèsim fracàs del TC per aprovar cap resolució, la cambra catalana va aprovar de demanar-li que es declarés incompetent, a més d’instar a la renovació dels magistrats amb mandat caducat.

La carta del Parlament per demanar la declaració d’incompetència del TC va arribar ahir a la seu del tribunal. Tan bon punt han rebut la missiva, els magistrats reunits en ple han acordat unir l’escrit a les actuacions sobre l’Estatut i emparar-se en l’article 17.2 de la Llei Orgànica del TC per desestimar la proposta. L’alt tribunal emet vuit providències on rebutja la petició, set responen al Parlament, una per cadascun dels set recursos presentats contra l’Estatut, i una altra per desestimar la proposta en el mateix sentit que li van fer arribar els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya.

Segons fonts del TC la decisió de rebutjar la petició del Parlament s’ha adoptat per unanimitat en un ple que s’ha reunit única i exclusivament amb la finalitat de donar resposta a la carta de la cambra catalana. L’article 17.2 diu literalment que ‘els magistrats del Tribunal Constitucional continuaran en l’exercici de les seves funcions fins que hagin pres possessió els qui els han de succeir’.

La carta del Parlament

La carta que els lletrats del Parlament han fet arribar al Tribunal Constitucional reclama que aquest organisme es declari incompetent per jutjar l’Estatut o suspengui el procés contra el text català fins que es produeixi la renovació dels magistrats que tenen el mandat caducat. Es tracta d’un text de 25 pàgines on s’argumenten els motius pels quals el Parlament creu que l’actual TC no està en condicions de dictar sentència sobre l’Estatut, fent especial incís en la composició del tribunal, que titllen ‘d’irregular o viciada’, i en la pèrdua de les condicions necessàries per garantir que els magistrats actuïn amb ‘independència i imparcialitat’.

El Govern de la Generalitat també va encarregar al seu gabinet jurídic l’elaboració d’un escrit processal per instar el Tribunal Constitucional (TC) a abstenir-se o declinar la seva competència per resoldre els recursos d’inconstitucionalitat presentats contra l’Estatut fins que la seva composició s’ajusti al que preveu la Constitució.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any