CiU s’absté al congrés sobre la retallada i salva Zapatero

  • El congrés apova les retallades amb els sols vots a favor del PSOE i gràcies a l'abstenció de CiU, Coalició Canària i UPN · Duran fa callar els aplaudiments socialistes, al·ludeix a la responsabilitat envers Europa i avança que no donarà suport als pressupostos de l'any que ve

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.05.2010 - 10:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’abstenció de CiU al congrés ha permès finalment l’aprovació de les discutides mesures per reduir el dèficit públic, tot i que l’únic grup que hi ha votat a favor ha estat el del PSOE. Josep Antoni Duran i Lleida havia anunciat minuts abans que CiU s’abstindria, cosa que despertat els aplaudiments del diputats socialistes a Duran. Aquest, però, els ha fet callar, s’ha referit a la responsabilitat envers Europa i ha avançat que no donarà suport als pressupostos de l’any que ve.

Duran ha recordat que si en la votació dels pressupostos es repeteixen les posicions d’avui al congrés, amb el vot contrari també de CiU no es podrien aprovar pas. Si fos així, ha demanat a Zapatero que convoqui eleccions avançades.

El pla s’aprova pels pèls

El pla de retallades només compta amb el suport dels 169 diputats del PSOE. Té els vots contraris dels 153 diputats del PP, dels 5 d’ERC-ICV, els 6 del PNB i els 4 del grup mixt; és a dir, 168 vots contraris. Però gràcies a l’abstenció de CiU, Coalició Canària i UPN, el pla tirarà endavant.

Entre les mesures del decret que els ministres van aprovar dijous passat hi ha una reducció salarial dels funcionaris i del personal laboral que va del 0,56% al 7%. La rebaixa salarial dels membres del govern serà del 15% i la del alts càrrecs, del 8% al 10%. El decret també afecta el personal dels governs autonòmics i locals, encara que aquests poden fixar-ne les quotes. Ara, les empreses públiques no són afectades per aquest decret.

El decret aprovat inclou les concrecions de les mesures ja avançades pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que suposen una retallada dels sous dels funcionaris, la congelació de pensions, l’eliminació del xec nadó, una retallada de la despesa farmacèutica i l’eliminació del xec nadó i de la retroactivitat en prestacions per dependència.

Després de l’aprovació, la vicepresidenta primera, Maria Teresa Fernández de la Vega, va explicar que les mesures obligaven al govern a rebaixar la previsió de creixement de l’1,8 al 1,3% el 2011. El govern preveu que les mesures comportin una reducció del dèficit de 5,2 punts en dos anys, un total de 15.250 milions d’euros, 5.250 aquest 2010 i 10.000 més el 2011.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any