La CAM se suma a un holding amb Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura

  • Enric Morera ho considera un cop dur a l'economia valenciana

VilaWeb
Redacció
25.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Poques hores després de saber-se que la Caixa del Mediterrani (CAM) i la Bilbao Bizkaia Kutxa (BBK) havien trencat les negociacions de fusió, la CAM va anunciar un acord amb Cajastur (Astúries), Caja Cantabria i Caja Extremadura per a constituir un Sistema Institucional de Protecció (SIP), és a dir ‘una fusió freda’, en l’argot del sector. El SIP consisteix a mantenir les marques, sense canviar-ne el nom ni la majoria dels òrgans de govern, i a constituir, alhora, un ens de control que en porti la gestió conjunta.

Segons la proposta que aquestes tres entitats van fer arribar ahir a la tarda al Banc d’Espanya, el president de l’entitat fusionada seria l’actual president de la CAM, Modesto Crespo, i el conseller delegat, Manuel Menéndez, actual president de Cajastur. El capital es repartiria de la següent manera: 40% de la CAM, 40% de Cajastur, 11% de Caja Extremadura i 9% de Caja Cantabria.

Aquesta opció, en cas de confirmar-se, seria una sortida per a la CAM, que des de fa mesos cerca aliances, amb la condició de ser majoritària i de mantenir la seu social a Alacant. Aquestes dues condicions són les que havien fet fracassar les negociacions amb Bancaixa, l’aliança preferida del Consell, l’aliança amb Caja Madrid, una opció molt ben vista pel PP espanyol i, recentment, amb la BBK.

Segons el comunicat conjunt de les entitats, la fórmula SIP permet de ‘mantenir la personalitat jurídica, la implantació regional, els òrgans de govern i l’obra social de cadascuna de les entitats i posar en comú la política de risc, la tresoreria, la qualificació creditícia, el control intern i els requeriments de regulació’. Segons el comunicat, la fusió neix ‘amb vocació de durada indefinida’.

Morera parla de cop dur a l’economia valenciana

El síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Enric Morera, ha qualificat l’operació de ‘cop dur a l’economia valenciana i un pas més en la desvertebració de la nostra terra, una cosa de la que tenen gran part de culpa Camps i el seu govern’.

Tercera gran fusió amb caixes del país

Aquesta és la tercera gran fusió amb caixes del país. Fa set dies l’assemblea general de cada entitat participant va aprovar definitivament cada un dels dos processos de fusió de caixes del país que es trobaven més avançats: d’una banda, entre Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa; i d’una altra, Unnim, que aplega Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu.

Caixa Penedès i Caixa Laietana continuen en solitari, però ja han expressat que no descartaven una fusió imminent. I fins i tot ha transcendit que hi ha converses a Caixa Girona (que es va desentendre de la Unnim pel desig de continuar en solitari) i a Sa Nostra.

Bancaixa, Caixa Girona, Caixa Ontinyent i Caixa Pollença, en solitari

A més de Caixa Girona, les entitats que sembla que no pensen entrar en cap procés de fusió són Bancaixa, Caixa Ontinyent i Caixa Pollença. Tampoc la Caixa, que mai no s’ha volgut implicar en cap procés perquè no ho necessita per assegurar-se la viabilitat. Ara, la Caixa ha adoptat un paper que algunes fonts anomenen ‘salvadora’, d’acollir petites caixes amb futur difícil; de fet, la direcció de la caixa no descarta d’absorbir alguna entitat.

Quant a Bancaixa, ja ha dit que, sense desestimar ofertes, esperarà ‘a una segona onada de fusions’ per  integrar-se amb alguna altra entitat. I Caixa Ontinyent ha dit clarament que s’estimava més de no fusionar-se amb cap altra entitat.

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any