El PSOE diu ara que farà ‘el que faci falta’ per a renovar el TC

  • Insinua que acceptarà els candidats proposats pel PP, després que Montilla reclamés la renovació urgent del TC al senat, però no demanés la reforma de la llei orgànica · CiU refusa aquesta via i demana que es modifiqui la llei orgànica

VilaWeb
Redacció
24.05.2010 - 13:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La portaveu del PSOE al senat, Carmela Silva, ha dit avui que el seu partit ‘farà tot el possible’ per a desencallar la renovació del Tribunal Constitucional (TC) i ha insinuat que els socialistes acceptaran els dos candidats proposats pel PP que fins ara havien estat refusats pel PSOE. Silva ha dit que demanarà demà mateix la convocatòria de la Comissió de nomenaments. Minuts abans, el president de la Generalitat, José Montilla, ha demanat al senat la renovació del TC per ‘caducat i moralment deslegitimat’, però ha refusat de demanar la modificació de la llei orgànica del TC, tal com havien pactat els grups catalans (excepte PP i Ciutadans).

Montilla ha dit que no renovar el TC ‘donaria ales als qui volen la ruptura’. La renovació dels quatre magistrats del TC que ha d’elegir el senat es troba blocada des de finals del 2007, quan totes les autonomies del PP van presentar com a únics candidats l’ex-president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Francisco Hernando, i l’ex-portaveu del CGPJ Enrique López, candidats refusats pel PSOE. El president de les Illes Balears, Francesc Antich, que ha assistit al ple a petició de Montilla, ha donat un suport a la demanda del president català. Al ple no hi ha assistit el president valencià ni cap president autonòmic del PP. Tampoc no hi ha assitit Zapatero.

Han donat suport a Montilla, també, alts càrrecs del tripartit com el vice-president, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el conseller d’Interior, Joan Saura. També hi ha estat present el president d’ERC, Joan Puigcercós.

CiU lamenta que Montilla no hagi demanat la modificació de la llei orgànica del TC

CiU, per la seva banda, ha estat representada per Oriol Pujol i Josep Maria Pelegrí. Artur Mas no hi ha assistit. De fet, CiU ha donat mostres d’escepticisme respecte aquesta iniciativa. Pelegrí ha criticat les posicions del Montilla i del PSOE perquè ‘deixen en mans del PP tota la responsabilitat’. Per Pelegrí, el que caldria, enlloc de sol·licitar la renovació, és demanar la reforma de la llei de orgànica del TC, una reforma que necessita el suport del PSOE al Congrés. Per Pelegrí, ‘el problema del PSC és el PSOE, i el que hauria de fer el president català és convèncer el PSOE que no promogui la renovació del TC sinó la reforma de la llei orgànica’.

La proposta de reforma de llei pactada per tots els grups excepte pel PP i Ciutadans, plantejava rellevar automàticament els magistrats amb el mandat caducat, exigir un quòrum de vuit magistrats com a mínim per emetre sentència, fixar un termini màxim per emetre sentència (altrament, el recurs prescriuria) i impossibilitar una sentència interpretativa, que pogués limitar indirectament aspectes del text sense arribar a declarar-lo insconstitucional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any