La comissió de la IP per un referèndum oficial recull més de cinc mil signatures

  • Alfons López Tena i Uriel Bertran anuncien que dimarts presentaran la petició al Parlament de Catalunya · Aquest cap de setmana desplegaran parades per recollir signatures de suport

VilaWeb
Redacció
20.05.2010 - 19:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El membre de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, Uriel Bertran, i el president del Cercle d’Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, han presentat la comissió promotora que portarà al Parlament el pròxim 25 de maig la proposta per convocar una iniciativa popular (IP) per fer un referèndum sobre la independència de Catalunya. Bertran ha fet una crida a l’adhesió aquest cap de setmana a la comissió, que compta ja amb 5.223 persones, perquè sigui ‘àmplia, plural i transversal’ i arribi amb la ‘màxima força’ al Parlament. Sota l’eslògan ‘Volem votar’, cerquen la sorpresa internacional perquè ‘tot el món conegui la democràcia imperfecta i limitada’ que existeix a Catalunya.

La pregunta que es formularia en el referèndum és: ‘Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, està d’acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?’. Els votants haurien de triar entre ‘sí’ o ‘no’.

Aquesta seria, tanmateix, una pregunta no vinculant. Les conseqüències del resultat provocarien, segons estableix la Llei de Consultes, la compareixença del president de la Generalitat al Parlament de Catalunya per explicar si el Govern empren o no les iniciatives per fer efectiva la voluntat popular.

La IP entrarà al Parlament dimarts vinent

El pròxim dimarts 25 de maig la comissió promotora de la iniciativa popular sobre la independència traslladarà a la cambra catalana la petició de convocar el referèndum.

La comissió promotora comptava en aquests moments amb el suport de 5.223 persones adherides. Bertran ha fet una crida a la ciutadania perquè abans del pròxim dimarts s’adhereixi a la comissió i d’aquesta manera la proposta que es registri al Parlament tingui el màxim suport.

Durant aquest cap de setmana s’habilitaran punts a diverses ciutats catalanes per recollir les signatures i la fotocòpia del DNI de les persones que vulguin adherir-se a la campanya. Hi haurà parades a Barcelona (plaça Catalunya); Tarragona (local de Tarragona Decideix); Vic (plaça Major); Lleida (local d’Òmnium Cultural); Girona (llibreria ‘les Voltes’); Sabadell (plaça del Mercat); Cardona (local Fira Bar), i Sant Cugat del Vallès (plaça Quatre Cantons).

Els promotors han assegurat que un cop la mesa accepti a tràmit la iniciativa popular, això tindrà una ‘enorme transcendència històrica’ perquè obriria les portes a una recollida massiva de signatures, amb el resultat del debat sobre l’eventual referèndum al Parlament. Es tracta de la continuïtat del procés de consultes sobre la independència que s’han dut a terme a més de 400 municipis i que va començar el passat setembre a Arenys de Munt, amb l’objectiu final de celebrar un referèndum oficial.

Si la mesa accepta la proposta, s’obre un termini de sis a vuit mesos per recollir les signatures d’almenys un 3% de la població. López Tena calcula que serien unes 220.000 signatures les necessàries perquè la iniciativa s’arribi a debatre al ple.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any