El Tribunal Constitucional torna a fracassar

  • Guillermo Jiménez retira la seva ponència, que proposava de declarar inconstitucionals una vintena d'articles, i Maria Emilia Casas s’encarrega de redactar-ne una de nova

VilaWeb
Redacció
20.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol va tancar el ple d’ahir sense haver arribat a cap acord i, per tant, sense sentència sobre l’estatut d’autonomia català. Després de quatre hores de debat, el vice-president del tribunal, Guillermo Jiménez, va retirar la seva ponència, que proposava de declarar inconstitucionals una vintena d’articles, i ja no la va sotmetre a votació, perquè no tenia el suport necessari. Ara serà la presidenta del Tribunal, Maria Emilia Casas, qui emprendrà la redacció d’un nou esborrany de sentència. ‘Ho faré tan aviat com podré’, va dir. És el sisè intent fracassat del tribunal per a dictar una sentència sobre l’estatut.

Jiménez no va comptar amb el vist i plau de l’anomenat sector progressista, format per la mateixa presidenta, l’anterior ponent Elisa Pérez Vera, i els magistrats Eugeni Gay i Pascual Sala. Jiménez tampoc no va ser capaç de sumar a les seves posicions la totalitat dels magistrats conservadors. En les últimes setmanes han transcendit les seves diferències de criteri amb els tres d’ells: Vicente Conde, Javier Delgado i Jorge Rodríguez Zapata, que entenien que calia una sentència encara molt més restrictiva.

Per aquest motiu, Jiménez va preferir no fer votar el seu text i va renunciar a continuar liderant el procés de negociació. El fet que sigui ara la presidenta Casas qui assumeixi la redacció de l anova ponència és especialment rellevant, car la presidenta ostenta el vot de qualitat que pot decantar la balança en cas d’empat. A més, és l’encarregada del calendari, de manera que pot convocar un ple quan ella ho consideri necessari.

Previsiblement Casas adoptarà una part dels postulats de la ponència d’Elisa Pérez Vera, que va ser refusada a l’abril ¡ i que declarava inconstitucionals una quinzena d’articles. I també intentarà de nou aconseguir el vot favorable del magistrat díscol del sector progressista, Manuel Aragón, que es manté contrari a acceptar preceptes com els símbols nacionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any