S’acaba el ple del TC novament sense sentència

  • Guillermo Jiménez retira la seva ponència, que proposava de declarar inconstitucionals una vintena d'articles, i Maria Emilia Casas assumeix la redacció d'una nova ponència

VilaWeb
Redacció
19.05.2010 - 19:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha donat per acabat el ple d’avui sense que s’hagi arribat a cap acord i, per tant, sense sentència sobre estatut d’autonomia. El vice-president del tribunal Guillermo Jiménez ha retirat la seva ponència, que proposava de declarar inconstitucionals una vintena d’articles, i tampoc l’ha volguda posar a votació, car ha vist que no comptaba amb els suports necessaris. Ara serà la presidenta del Tribunal, Maria Emilia Casas, qui assumeixi la redacció d’un nou esborrany de sentència. ‘Ho faré en la major brevetat’, ha dit. Es tracta del sisè fracàs del tribunal a l’hora de dictar una sentència sobre l’estatut. Les deliberacions, avui, han durat poc menys de quatre hores. Demà no hi haurà ple.

Jiménez no ha comptat amb el vist i plau del sector progressista, format per la mateixa presidenta, l’anterior ponent Elisa Pérez Vera, i els magistrats Eugeni Gay i Pascual Sala. Jiménez tampoc no ha estat capaç de sumar a les seves posicions la totalitat dels magistrats conservadors. En les últimes setmanes han transcendit les seves diferències de criteri amb els tres d’ells: Vicente Conde, Javier Delgado i Jorge Rodríguez Zapata, que entenien que calia una sentència encara molt més restrictiva.

Per aquest motiu, Jiménez ha preferit no sotmetre a votació el seu text i renunciar a continuar liderant el procés de negociació. El fet que sigui ara la presidenta Casas qui assumeixi la redacció de l anova ponència és especialment rellevant, car la presidenta ostenta el vot de qualitat que pot decantar la balança en cas d’empat. A més, és l’encarregada del calendari, de manera que pot convocar o no un ple quan ella ho consideri.

Previsiblement Casas adoptarà una part dels postulats de la ponència d’Elisa Pérez Vera, que va ser refusada a l’abril ¡ i que declarava inconstitucionals una quinzena d’articles, i intentarà de nou aconseguir el vot favorable del magistrat díscol del sector progressista, Manuel Aragón, que es manté contrari a acceptar preceptes com els símbols nacionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any