Un sabadellenc mort sense testimonis a una cel·la del CIE de Zona Franca

  • L'anterior víctima era de nacionalitat equatoriana i es va suicidar amb una samarreta

VilaWeb
Redacció
18.05.2010 - 23:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mohamed Abagui, un noi de 22 anys nascut a Tànger i domiciliat a Sabadell va morir la matinada del passat 13 de maig al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. El 15 d’abril va sortir de casa i ja no va tornar, ningú va avisar la família i després de moltes hores de recerca a hospitals i telèfons d’emergència, la seva cosina Gemma va localitzar-lo en aquest centre de reclusió per a persones sense la documentació en regla. Ara, els seus familiars es troben amb una manca absoluta d’informació per part de la Delegació del Govern i la Jefatura Superior de Policia, organismes que haurien d’haver procurat l’atenció necessària cap a ells segons consta als protocols d’actuació contemplats en aquests casos.

Segons va informar Olga Hernández, presidenta de la Asociación Catalana de Profesionales de la Extranjería (ACPE), és el consulat del Marroc qui ha assumit les despeses del sepeli i el trasllat del cadàver fins a la seva ciutat natal. Va afegir, a més, que segons figura a la jurisprudència del propi Tribunal Suprem, la mort d’una persona dins d’un centre d’internament o de qualsevol altre recinte penitenciari ha de suposar una assumpció de responsabilitats per part de l’Estat, ja que s’hauria d’haver garantit que això no passés.

El jutjat d’instrucció 2 de Barcelona ha obert un expedient i una investigació pels fets, on ja hi figuren l’informe forense de l’aixecament del cadàver i l’autòpsia, tot i que els familiars amb qui residia no hi han pogut tenir accés perque no estan formalment personats a la causa. Per aquesta raó i per tal d’exigir un aclariment més transparent de tot plegat, l’ACPE i la Federación de Asociaciones de Inmigrantes del Vallés (FAIV) s’estan plantejant la possibilitat de presentar una denúncia.

El president de la FAIV, Hugo Colacho, també s’ha mostrat indignat per tot el que va succeïr i va exigir el tancament dels centres d’internament d’estrangers, que va qualificar de ‘petits guantànamos distribuïts per tota Europa que són una vergonya per a la societat’. En aquest sentit la FAIV ha convocat una concentració el divendres 21 de maig a les 19h a les portes de l’ajuntament de Sabadell. També estan preparant, conjuntament amb d’altres entitats i federacions d’immigrants i entitats socials i veïnals catalanes, una marxa a peu des de Sabadell fins al CIE de Zona Franca pel proper diumenge 6 de juny, coincidint amb la trobada de caps d’Estat de la Unió Europea, el nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà que tindrà lloc a Barcelona aquell mateix dia.  

Mobilitzacions i accions

L’endemà de conèixer la mort del jove, SOS Racisme i l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB van convocar una roda de premsa on van exigir transparència, respecte als drets humans, regulació dels protocols d’actuació i el tancament dels CIEs, ja que consideren que “són recintes de privació de llibertat pel simple fet de cometre una falta administrativa”. El diumenge 16 de maig a la tarda una vuitantena de persones convocades per l’assemblea del col·lectiu TeKedasDondeKieras van participar d’una concentració a les portes del recinte policial on va morir el Mohamed. Han convocat una nova concentració davant l’edifici el proper 6 de juny a les 16:30h.  

Vidres del PSC trencats

Paral·lelament a tots aquests fets un grup de persones equipades amb martells van trencar els vidres de la seu del PSC de Sant Andreu Palomar, situada al carrer Ramon Batlle. Ho van fer a mitja tarda del 17 de maig mentre diversos càrrecs del partit es trobaven al seu interior. En un comunicat publicat a Indymedia Barcelona van reivindicar l’acció en solidaritat amb les persones tancades als CIE i per assenyalar el govern capitanejat pels socialistes com el culpable de la mort de Mohamed Abagui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any