Govern i CiU pacten una proposta per reformar el Tribunal Constitucional

  • Mas proposa un referèndum coincidint amb les eleccions per refusar la sentència del TC

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.05.2010 - 20:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits del Govern de la Generalitat i CiU han acordat finalment un text per presentar al Senat espanyol amb l’objectiu de reformar la Llei del Tribunal Constitucional (TC) i frenar així una sentència sobre l’estatut. Entre els punts que inclourà aquesta iniciativa destaca el cessament en sis mesos dels magistrats amb el mandat caducat, però també l’establiment d’una majoria mínima de vuit magistrats per dictar sentència sobre estatuts.

A més, es proposa establir un termini màxim de deliberació del tribunal, encara per determinar, i inhabilitar l’alt tribunal per emetre sentències interpretatives. Aquesta proposició s’aplicaria també als recursos vius contra l’estatut del Principat. Durant aquesta setmana es previst de tancar els serrells de l’acord.

Un acord de quatre punts

L’acord es basa en quatre punts. El primer passa per evitar que els membres del tribunal amb el mandat caducat puguin estar en aquesta situació més de sis mesos. Això suposa el cessament automàtic dels membres que portin més de mig any amb el mandat caducat. D’aquesta manera, es vol acabar amb el bloqueig actual en la renovació dels magistrats.

El segon punt endureix les condicions amb què el Constitucional ha d’emetre sentència sobre un estatut. S’estableix la necessitat d’una majoria qualificada de vuit membres, segons ha explicat CiU, per dictar sentència. En aquests moments n’hi ha prou amb majoria absoluta. I es fixa un termini màxim pel qual els magistrats poden dictar sentència sobre un estatut. Fonts dels negociadors no han volgut aclarir de quin termini s’està parlant. Des de la federació nacionalista no es vol que sigui superior a un any. Aquest és un dels punts de la negociació que s’ha d’acabar de tancar en els pròxims dies.

La proposició inclou un tercer punt que pretén inhabilitar l’alt tribunal per emetre sentències interpretatives sobre estatuts. Tripartit i CiU consideren que no ha de ser el TC qui interpreti una llei, ja que pot vulnerar la voluntat del legislador, i que han de ser els parlaments qui interpretin la llei en el seu desplegament.

Finalment, per garantir que aquesta reforma serveixi per frenar els recursos presentats contra l’estatut del Principat, s’inclou un quart punt a partir del qual es vol garantir que les mesures anteriors entren en vigor de manera immediata. D’aquesta manera, es busca que la reforma del TC impulsada pels partits del Parlament no sigui només per al futur, sinó que també esdevingui un instrument per aturar una eventual sentència del TC.

Mas proposa celebrar un referèndum coincidint amb les eleccions si hi ha sentència

Per la seva banda, el president de Convergència i Unió (CiU), Artur Mas, ha proposat avui una estratègia catalana en cas d’una sentència del Tribunal Constitucional (TC) espanyol que retalli encara més l’estatut. Mas ha proposat un referèndum que coincideixi amb les pròximes eleccions al Parlament que serveixi per refusar la sentència contrària al text català.

D’aquesta manera, els ciutadans votarien el candidat que volguessin per presidir la Generalitat, però també si accepten o refusen la decisió del tribunal. A més, Mas ha considerat que caldrà una manifestació pacífica, però també una declaració del Parlament que condemni políticament la sentència d’acord amb la voluntat popular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any