El Ministeri de Cultura autoritza el retorn d’una segona remesa de papers privats espoliats durant el franquisme

VilaWeb
Redacció
17.05.2010 - 18:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri de Cultura ha autoritzat el retorn d’una segona remesa de documents privats de l’Arxiu General de Salamanca a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Segons que informa l’ACN, es retornaran 272 caixes amb documents i 462 llibres que havien estat espoliats durant el franquisme. Un cop a Sant Cugat del Vallès, els propietaris podran recuperar els originals o, si ho prefereixen, deixar-los a l’arxiu en dipòsit. Amb aquesta remesa, però, encara quedaria pendent de retornar una tercera, de volum similar.

El 23 de desembre del 2008 van arribar a l’Arxiu Nacional de Catalunya els primers papers de ciutadans catalans que encara restaven confiscats a Salamanca, una remesa amb què es tancava la segona fase de devolució de la documentació sostreta a les institucions i als catalans durant la guerra del 36 i el franquisme.

Uns mesos abans, a principi d’agost del 2008, arribaven amb dos anys de retard les set caixes de documentació espoliada propietat de la Generalitat. Els set lligalls, ja digitalitzats, contenien documentació relativa a les activitats de la Generalitat i constaven a l’inventari que es va fer el 1982. Tot i que formaven part de la remesa del 2006, aquests lligalls es van quedar a Salamanca mentre el ministeri determinava a qui pertanyien. Finalment, la Comissió Mixta Estat-Generalitat va acordar en la seva primera reunió després de més de dos anys d’inactivitat de fer efectiu el retorn.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any