Garzón, suspès com a jutge de l’Audiència Nacional espanyola

  • El Consell General del Poder Judicial no decideix encara si li concedeix l'excedència a la Haia

VilaWeb
Redacció
15.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va decidir per unanimitat de suspendre Baltasar Garzón com a jutge de l’Audiència Nacional espanyola mentre duri el judici oral que ha obert contra ell el magistrat del Suprem Luciano Varela per presumpta prevaricació en la investigació dels crims del franquisme. L’òrgan de govern dels jutges va prendre aquesta decisió després d’un reunió extraordinària amb aquest únic punt a l’ordre del dia.

En una brevíssima compareixença davant dels mitjans de comunicació, la portaveu del CGPJ Gabriela Bravo, va explicar que van notificar a Baltasar Garzón la decisió del consell per telèfon i que dilluns se li farà arribar l’escrit de la resolució on es descriuran els motius de la decisió. Bravo va explicar que aquesta resolució encara s’ha d’acabar d’escriure i ha de ser aprovada pels vocals.

Possible trasllat de Garzón a la Haia

D’una altra banda, el servei del personal del CGPJ no es va mostrar partidari que el magistrat col·labori com a assessor extern de la Fiscalia de la Cort Penal Internacional per no complir els requisits. Precisament el dimarts d’aquesta setmana, el Garzón va sol·licitar el trasllat a la Cort Penal Internacional per col·laborar com a assessor de la Fiscalia. La Comissió Permanent del Consell, però, va demanar a la fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) que expliqués quines funcions tindria en l’assessoria d’aquest òrgan i també va demanar al ministeri d’Exteriors que determinés si la plaça que sol·licita Garzón per als pròxims set mesos s’ajusta a les places de ‘serveis especials’ en un àmbit internacional.

Bravo va declarar també que la invitació-informe de Luis Moreno Ocampo, fiscal del TPI, en què demana la col·laboració de Garzón a la Haia com a consultor extern és per a una contractació de set mesos de durada. Segons va explicar, en la carta que el CGPJ va rebre aquest divendres al matí, el fiscal argumenta ‘la necessitat’ que el magistrat de l’Audiència ‘aporti tota la seva experiència en l’àmbit de la investigació dels crims contra la humanitat’.

La Comissió Permanent del CGPJ finalment no va aconseguir arribar a un acord sobre el canvi de destinació del magistrat ja que està a l’espera de més documents per valorar si és convenient que Garzón marxi. La Sala del Penal del Tribunal Suprem, el mateix que té obertes tres causes contra Garzón, ha de fer arribar un dels papers que falten perquè la Comissió Permanent pugui decidir si es trasllada o no el jutge.

Processos oberts a Garzón

En aquests moments, Garzón té tres processos oberts en contra. A més de l’acusació per prevaricació en la investigació contra els crims del franquisme, el magistrat va haver de declarar el dilluns davant del Tribunal Suprem per les escoltes del cas Gürtel i per un delicte de suborn i prevaricació pels cobraments per part del Banc Santander d’uns cursos a la Universitat de Nova York.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any