El segon Acte d’Estat omple L’Amistat de Mollerussa

  • Arguments per la independència i reconeixement a les comissions de les consultes populars

VilaWeb
Miquel Bresolí
14.05.2010 - 11:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Teatre L’Amistat de Mollerussa es va omplir de gom a gom en la segona convocatòria d’un Acte d’Estat, organitzat, en aquest cas, per l’Ateneu Popular Plana d’Urgell.

Per Joan Solé, president de l’Ateneu i que va cloure l’acte, la participació en l’Acte d’Estat era una mostra de l’evolució i creixement de l’independentisme al país. Va recordar que l’any passat havien organitzat la Jornada per la Independència on van omplir el Centre Cultural (on hi caben uns 200 persones) i ara omplien L’Amistat (prop de 600 persones).

De l’emoció dels records de l’històric Víctor Torres i de la poesia del seu germà, Màrius Torres, (en la veu i música de Meritxell Gené) als arguments per tirar endavant cap a la independència de Núria Cadenas, Salvador Cardús, Alfons López Tena i Oriol Junqueras, a més de la projecció d’un vídeo de suport de Joan Laporta a l’Acte, del que es va dir que vindrà a Mollerussa a la tardor.

Núria Cadenas va parlar d’un camí que es fa “xino-xano” i “picant pedra” que ja es troba en el que va anomenar la “tercera onada” i que falta la quarta, la que “ens farà independents”. També va encoratjar a mantenir la “relació d’amor” amb el País Valencià i que no es trenquin els lligams.

Va recordar que “estem millor que estàvem i som més dels que érem” afegint que “més dels que ells volen i diuen” (referint-se a Espanya) i que la “gent gran surt de l’armari (de l’independentisme) i que els joves pugen sense complexos”.

Salvador Cardús

Per la seva part Salvador Cardús va dir que la independència “no es dóna, te l’agafes” i que és la “única alternativa per no dependre de la voluntat dels altres”. Va recordar que no som “un braç, un apèndix,… d’Espanya” si no un tot que vol parlar de tu a tu amb Espanya, afegint, tot just, que perdem massa temps pendents d’Espanya. De les dificultats per aconseguir la independència va dir que hi ha la por a una possible reacció violenta d’Espanya (que va desestimar), i “l’obstacle que representem nosaltres mateixos” on cal tenir clar que sí que es possible aconseguir la independència. Per això, va afegir, cal molta generositat i que els partits deixin de posar els seus interessos per davant dels del país.

Alfons López Tena

En el seu torn Alfons López Tena va ser molt crític amb l’actual consulta que s’està fent sobre la Diagonal de Barcelona, contraposant-la a l’exemplaritat que havien estat les consultes sobre la independència. Va afegir que l’actual moviment independentista “no hi ha ningú que pugui aturar-ho”.

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras va dir que l’actual desgavell econòmic d’Espanya el paguem “les perifèries (referint-se, entre altres, a Catalunya)” recordant que ha estat una constant històrica fins que aquestes (Amèrica llatina, Filipines,…) “marxen”. I es va preguntar que “si no ho aconseguim ara (la independència) de que serveix el sacrifici dels que ens han precedit i com mirarem als ulls dels nostres fills?”. Per això cal, per Junqueras, “la feina de cadascú” i que “la llibertat i la vida només se la mereix el que la lluita cada dia”.

Víctor Torres

La part emotiva de la nit la va posar Víctor Torres que va fer un repàs a episodis “d’alegria i tristesa“ de bona part de la història de Catalunya del segle passat que, amb els seus 95 anys, els ha viscut com a espectador o protagonista, des de terra catalana o a l’exili.

L’Acte d’Estat es va obrir amb la projecció d’un curtmetratge d’Àlex Fenoll i es va tancar amb l’himne nacional de Catalunya i un brindis de reconeixement a les comissions ciutadanes per la consulta sobre la independència de Catalunya.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any