S’aproven les lleis que permetran modernitzar el sector financer andorrà

  • Es ratifiquen cinc convenis d'intercanvi d'informació fiscal

VilaWeb
Redacció
14.05.2010 - 07:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell General ha aprovat per majoria la Llei de règim jurídic de les entitats financeres d’inversió i de les societats gestores d’organismes d’inversió col·lectiva, i la Llei de règim jurídic de les entitats bancàries i de règim administratiu bàsic de les entitats operatives del sistema financer. Tal com han destacat els grups parlamentaris i el ministre de Finances i Economia, Pere López, es tracta de dos textos necessaris per al sector financer, que permeten modernitzar-lo i consolidar-lo, adaptant-lo a les normes europees. Les reserves d’esmena presentades pel grup parlamentari d’Andorra pel Canvi s’han desestimat. Tal com ha defensat el president del grup, Eusebi Nomen, l’objectiu d’aquestes esmenes era, d’una banda, que fos el Consell General qui s’encarregués d’establir les normes de solvència i liquiditat, i d’altra banda, evitar que la informació obtinguda per supervisors internacionals pogués ser utilitzada per a d’altres finalitats, com pot ser l’intercanvi d’informació fiscal.

En referència a la primera Llei, el ministre de Finances i Economia, Pere López, ha destacat la seguretat que donarà al sector bancari, i el fet que permeti que les entitats puguin prestar serveis d’inversió, que estableixi un capital social mínim per desenvolupar les seves activitats, i que reguli figures com les societats financeres d’inversió o els assessors financers, entre d’altres. De la seva banda, el conseller socialdemòcrata Carles Blasi, ha recordat que el desenvolupament legislatiu relatiu al sistema financer es va encallar el 1998 i no ha estat fins ara que s’ha pogut ‘pujar un nou esglaó’.

Pel que fa al segon text, el grup parlamentari socialdemòcrata ha destacat que la nova Llei permet al sector bancari ser més sòlid, transparent i reactiu, ja que el seu objectiu és adaptar-lo a les noves realitats. Des del grup parlamentari reformista, Jaume Serra s’ha mostrat satisfet amb el text perquè dóna resposta a les dues inquietuds del grup: reforçar la figura del supervisor, que recau en l’INAF, i permetre a aquest organisme poder establir acords de supervisió en base consolidada amb els organismes d’altres països.

Pel que fa a l’esmena d’ApC en relació a la supervisió bancària, no ha estat acceptada perquè tant el PS com el Govern consideren que el fet de regular les altres finalitats que pugui tenir la informació que s’obté de la supervisió, és un mecanisme de seguretat suplementari, i el text  ja fixa els mecanismes de defensa i de recurs de les persones afectades.

Tots els grups parlamentaris han destacat el bon ambient i l’intens treball fet en comissió, cosa que ha permès ordenar i millorar els textos. De fet, des de CR, Daniel Armengol ha indicat que ha estat molt fàcil avançar conjuntament pel fet que es tractava d’unes lleis tècniques i no pas polítiques.

D’altra banda, Consell General ha ratificat per unanimitat els acords d’intercanvi d’informació fiscal considerats de qualitat, que són els signats amb Espanya, França i Portugal, a més dels signats amb Bèlgica i Argentina. Les ratificacions han tingut també el suport del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi després d’haver demanat en cadascun d’ells que el Govern confirmés que no hi ha cap dubte d’interpretació en l’entrada en efecte dels acords, i evitar així que puguin tenir retroactivitat. El grup parlamentari reformista ha destacat la importància dels acords pel fet de permetre un avanç en la transparència i la col·laboració d’Andorra amb la comunitat internacional. Tot i això, ha lamentat que els textos no s’haguessin debatut en el sí del Consell General abans de la seva signatura, tenint en compte que el cap de Govern va expressar la seva voluntat que el parlament havia de recuperar la centralitat política.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any